Akıl kişiye sermayedir
* Giriştiğimiz hemen bütün işlerde başarılı ya da başarısız olmamızdaki en büyük etken akıldır. O, yapmaya çalıştığımız işte baş aracımızdır. Onu gerektiği gibi, yerinde kullanırsak iyi sonuç almamız kolaylaşır. Hemen her işte bir sermayeye gerek duyulduğu açıktır. Bu sermaye de paradır. Ama unutmayalım ki, paranın da işe yarar şekilde kullanılması akılla olur.
* İnsanın en değerli sermayesi aklıdır. Çünkü bütün işlerini en iyi biçimde onunla döndürür.Bu sermaye elden çıkarsa bir daha ele geçirilemez. Bu nedenle onu iyi kullanmak ve korumak gerektir.
* İnsana öncelikle lazım olan akıl sermayesidir. Aklı yerinde ve düşünmek gibi bir sermayesi olan – para ve mal gibi sermayelerden yoksunda olsa – bunları aklı sayesinde telafi eder. Bundan dolayı bir kimsenin giriştiği bütün işlerde temel araç ve en büyük etken akıldır.
* Kullanabilen için akıl, paradan, puldan daha büyük servettir. İnsanın her türlü varlığı, zamanla tükenmeye mahkumdur. Hele mal varlığı, arttırılması için gerekli önlemler alınmazsa, umulandan önce tükenir gider. Oysa aklı sayesinde elindekileri değerlendirmesini bilen kişiler, hem ellerindeki mal varlığını korumasını bilir, hem de onu arttırmak için gereğini yapar. Akıllı kişiler malları olmasa bile akıllarını kullanarak en büyük varlığa ulaşabilirler. Akıllılık yaratılıştan gelir. Onu yeterince kullanmak ise imkânlara bağlıdır.
Sermayen bir yumurta ise taşa çal
* Sermaye, bir işin kurulup yürütülmesi için gerekli olan, önemi büyük bir güven kaynağıdır. Eğer bu kaynak işe yaramayacak, seni yarı yolda bırakacak kadar küçük ve önemsizse, o işten hemen vazgeçmelisin; ona bel bağlayıp yola çıkarsan sonunda zarar görür, pişman olursun.
* Bir amaca ulaşmak için güvendiğimiz şey, işe yaramayacak kadar küçük ve önemsiz ise onu kullanmaktan vazgeçmeli; sonuçtan umudumuzu kesmeliyiz.
Akıl adama sermaye, o da gide gelmeye
İnsanın en değerli sermayesi aklıdır. Çünkü bütün işlerini en iyi şekilde onunla yürütür. Bu sermaye elden çıkarsa bir daha ele geçirilemez. Bu nedenle akıl sağlığını iyi kullanmak ve korumak gerektir.
Zenginin sermayesi kasasında, âlimin sermayesi kafasında
Varlıklı, zengin kişinin zenginliği parasıdır, her işini parayla kolayca yaptırır; bilgin kişinin zenginliği ise kafasındaki bilgisidir, düşüncesidir.
Akıl insana sermayedir
İnsanın en değerli sermayesi aklıdır. Çünkü bütün işlerini en iyi şekilde aklıyla yürütür. Bu sermaye elden çıkarsa bir daha ele geçirilemez. Bu nedenle akıl sağlığını korumak ve aklı iyi kullanmak gerekir.
Akıl adama sermayedir
İnsanın en değerli sermayesi aklıdır. Çünkü bütün işlerini en iyi şekilde aklıyla yürütür. Bu sermaye elden çıkarsa bir daha ele geçirilemez. Bu nedenle akıl sağlığını korumak ve aklı iyi kullanmak gerekir.
Akıl yiğide sermayedir
Giriştiğimiz hemen bütün işlerde başarılı ya da başarısız olmamızdaki en büyük etken akıldır. O, yapmaya çalıştığımız işte baş aracımızdır. Onu gerektiği gibi, yerinde kullanırsak iyi sonuç almamız kolaylaşır. Hemen her işte bir sermayeye gerek duyulduğu açıktır. Bu sermaye de paradır. Ama unutmayalım ki, paranın da işe yarar şekilde kullanılması akılla olur.
Rüya boş gezenlerin sermayesidir
Ortalıkta işsiz güçsüz boş dolanan kişilerin kurmuş oldukları hayalleri hayattaki dayanak noktalarıdır.