Çiftçilik eşeğin kuyruğuna benzer, ne uzar ne kısalır
Tarımla uğraşan çiftçiler her yıl nasiplerince; bazen çok , bazen az kazanç elde ederler. Sürekli bir kazançları yoktur. Kısacası çiftçiler genel olarak ne çok zengin olurlar, ne de fakirlik çekerler orta halli yaşayıp giderler.
Çiftçiye yağmur, yolcuya kurak cümlenin muradını verecek hak
* Her kul Allah’tan kendi çıkarları doğrultusunda istekte bulunur. Bu istekler birbirine zıt da olabilir. Ama Allah bu dilekleri şaşmaz bir düzen, uygun gördüğü biçimde yerine getirir.
* Kullar Allah’tan kendilerine gerek, olan şeyleri isterler. Kimi kulların istedikleri, başka kulların zararına yol açacak nitelikte olabilir. Kullarının dileklerini kabul edecek olan Tanrı’dır.Hangisininki yerine gelmişse Tanrı böyle uygun görmüş demektir.
Çiftçinin ambarı sabanın ucundadır
* Çiftçi, geçimini toprağı ekerek sağlamaya çalışan kimsedir. Bu bakımdan toprağı zamanında ve iyi sürmeli, tohumunu zamanında ekmelidir. Eğer bu işlerini zamanında ve lâyıkıyla yapmazsa, iyi verim alıp ambarlarını dolduramaz; başkasına muhtaç olup kapı çalar hâle gelir. Hemen her işte durum aynıdır. İyi sonuç almak isteyen kişi, işini zamanında ve iyi yapmalıdır.
* İnsanın eline ancak kazandığı şey geçer. İyi sonuç almak isteyen kimse çok çalışmalı, işine dört elle sarılmalıdır. Nitekim toprak, iyi sürülürse bol ürün verir.
* Bir işe emek harcamadan sonuç almak mümkün değildir. İyi ve yüz güldüren bir sonu ulaşmak istiyorsak işimize dört elle sarılmalıyız. Nitekim toprak, iyi sürülürse bol ürün verir.
Gücük isterse çiftçiyi yürütür, istemezse kara devenin kuyruğuna çıkarır
Bazı yıllar şubat ayında etkili sıcaklar olur, bazı yıl da diz boyu kar yağar.
Çiftçi yağmur ister, çömlekçi kurak
Her insanın ihtiyaç duyduğu şey farklıdır, bu nedenle herkes kendisine uygun şeyin olmasını ister.
Çiftçinin karnını yarmışlar, kırk tane ”gelecek yıl” çıkmış
Çiftçilik zor bir iştir. Çiftçilikten kazanç sağlamak için hava şartlarının uygun olması gerekir. Çiftçiler, kötü iklim koşulları ve maddî olanaksızlıklar yüzünden bazı dönemler beklediği verimi alamaz; umudunu daha sonraki yıllara bağlar.
Kara kışta karlar, Mart’ta yağmaz, Nisan’da durmazsa değme çiftçinin keyfine
Kış mevsiminde kar yağar, martta yağış olmaz, nisanda da çok yağmur yağarsa o yıl bereketli ve bolluk olur; kazançlı çıkan çiftçinin yüzü güler.