Katıra baban kim demişler dayım attır demiş
* Kişi kusurlu yanının açığa çıkmasını istemez, bunu gizlemeye çalışır. Sadece iyi yanıyla görünmeye ve övünmeye gayret eder.
* Aşağılık duygusu içinde bulunan kişi, kendisini olduğu gibi göstermeye utanır da kötüyönünü gizler, sadece iyi yönüyle övünür.
* Bazı yönlerden yetersiz ve kusurlu olan kimseler, bu yönlerini örtmek için olmadık yollara başvururlar. Bunun gibi, aşağılık duygusu içinde bulunan kimse, kendisini olduğu gibi göstermeye utanır. Bu tür insanlar kötü yönlerini gizler, sadece iyi yönleri ile övünürler.
Acemi katır kapı önünde yük indirir
* Elinden yeterince iş gelmeyen kimseler, kendilerine verilen görevi istenildiği biçimde yapamazlar veya yarım bırakıp kaçarlar.
* Bir işin yabancısı olan, bir işe alışmamış, beceriksiz ya da anlayışsız kişi, kendisinden beklenen işi eksik yapar ve istenildiği gibi yerine getiremez; daha başlangıç anında veya en önemli yerinde işi bırakıverir.
* Beceriksiz, sabırsız, anlayışsız kimseler, kendilerine verilmiş olan işleri bitirmeden, yarıda, yüzüstü bırakıp giderler. Yani önemli işlerimizi acemi ve yeteneksiz kişilere yaptırmamalıyız.
Katıra cilve yap demişler, çifte atmış
Kaba, görgüsüz ve ahmak kişinin yaptığı şaka, kaba, kırıcı ve incitici olur.
Katıra ”Baban kim?” demişler: ”At dayım olur.” demiş
Kişi kusurlu yanının açığa çıkmasını istemez, bunu gizlemeye çalışır. Sadece iyi yanıyla görünmeye ve övünmeye gayret eder. Övünmeyi seven kişiler bu türdendir.
Ağır yükün zahmetini katır bilir
Katır, yükü çok olduğunda zorluk ve sıkıntı çeker. Hayatta da çalışan, çabalayan, emek sarf eden kişiler yaptıkları işin zorluklarını ve sıkıntılarını çok iyi bilirler. Kısacası bir işin sıkıntılı ve zorlu yanlarını o işin çilesini çeken bilir.
Atı atasıyla, katırı anasıyla
* Soylu ve asil kişilerden zarar gelmez. Soysuz, şerefsiz kişilerden çekinilir, korkulur.
* İyi kişi temiz soyuyla, kötü kişi aşağılık soyuyla anılır, tanınır.
Fincancı katırlarını ürkütme
Hassas olan bir durumun dengesini bozmak çok şeyi olumsuz etkiler. Bu hassasiyetin önemini bildirmek için kullanılan atasözümüzdeki fincandan kasıt hassaslığı çağrıştırmak; katırdan kasıt da ufak bir hareket sonrasında büyük tepkiler olabileceğini çağrıştırmak için kullanılmıştır.
Katıra cilve yap demişler, tekme atmış
Kaba, görgüsüz ve ahmak kişinin yaptığı şaka, kaba, kırıcı ve incitici olur.