Verip pişman olmaktansa vermeyip düşman olmak yeğdir
* Sizden ödünç veya borç istendiğinde (eşya, para) verdiğiniz şey size zamanında ödenmezse, ya da yıpratılarak geri iade edilirse canınız oldukça sıkılır. Verdiğinize pişman olursunuz. Vermemiş olsaydınız bu sefer karşı taraf size kırılmış olacaktı. Görüldüğü gibi her iki durumda da kırgınlık olacak ve dostluk bozulacaktır. O hâlde vermeyip dostluğu bozmak daha iyidir. Çünkü bu durumda hiç olmazsa malınız ya da paranız sizde kalacaktır.
* Bizden birşey isteyen kimseye verirsek, çok kez geri alamama durumu belirir. O zaman, verdiğimize pişman oluruz. Vermezsek, isteyen kimse bize kırılır. Öyle ise vermeli mi, vermemeli mi? Karşımızdaki kıymetbilir ve sözünün eri ise vermeli, aksi halde vermemeliyiz.
Acele bir ağaçtır, meyvesi pişmanlık
* Telâşla, sabırsızca ve ivedilikle yapılan işler genellikle kötü sonuçlar doğurur; kişiyi pişmanlığın içine iter.
* Acele yapılan işlerde yanlış yapma olasılığı yüksek olduğundan, genellikle pişmanlık duyulur.
* Sağlıklı bir sonuç elde edebilmek için, bir işe başlamadan önce iyi düşünmeli, acele etmemeliyiz. Çünkü iyi düşünülmeden, aceleyle yapılan iş için gerekli ön hazırlıklar yapılmayacağı için genellikle olumsuz sonuçlar doğurur ve bu da pişmanlık duymamıza sebep olur.
* Telâşla, sabırsızca ve ivedilikle yapılan işler genellikle kötü sonuçlar doğurur; kişiyi pişmanlığın içine iter.
* Herhangi bir iş yapıldığında acele edilmişse şayet, o iş istendiği gibi sonuçlanmaz ve bu durum da kişide pişmanlık duygusu hasıl eder. Toprağa ne tür bir tohum ekilirse mahsulü de ona göre olur. Yapılan iş sakin sakin, kılı kırk yararak yapılırsa istenen sonuca ulaşılacağı için kişi bu işten oldukça memnun kalır ve memnuniyet de kişide pişmanlık duygusu yaratmaz. Fakat sabırsızca,alelade yapılan işlerde bin bir türlü karmaşa meydana geleceğinden kişi, işin sonucundan memnun kalmaz ve pişman olur.
Son pişmanlık fayda vermez
* İş işten geçtikten sonra pişman olmanın bir yararı yoktur. Önemli olan bir zarara uğramadan önce, yapılacak işe iyi düşünerek, tedbir alarak girmek ve kötü bir sonla karşılaşmamaya çalışmaktır.
* İyice düşünülmeden yapılan iş, çok kez insanı zarara ya da geri dönemeyeceği bir çıkmaza sokar.O zaman pişman olmak da işe yaramaz.
* İyice düşünülmeden yapılan iş çok kere insanı zararı sokar. Bir işi geri dönemeyecek bir çıkmaza sokmadan önce iyi düşünülmelidir. Böyle yapılmadığı zaman pişman olmak işe yaramaz.
Düşüne düşüne görmeli işi, sonra pişman olmamalı kişi
Kişi başladığı bir işin sonunda pişman olmamak için, o işe başlamadan işin her yönünü iyice araştırıp değerlendirmelidir.
Verip de pişman olmaktansa, vermeyip de düşman olmak iyidir
Sizden borç para veya ödünç eşya istendiğinde verdiğiniz şey size zamanında geri ödenmezse, ya da yıpranmış olarak geri iade edilirse, bu oldukça canınızı sıkar. Verdiğiniz için pişmanlık yaşarsınız. Vermeseniz bu kez karşı taraf size kırılmış olacaktı. Görüldüğü gibi her iki halde de bir sorun olacak ve dostluk bozulacaktır. O hâlde vermeden dostluğu bozmak daha iyidir. Çünkü o zaman hiç olmazsa malınız ya da paranız elinizde kalacaktır.
Acele işin sonu pişmanlıktır
Acele ederek yaptığımız işten istediğimiz sonucu alamayabiliriz. Verdiğimiz emek ve maddi harcama bize üzüntü ve pişmanlıktan başka bir şey bırakmaz.
Son pişmanlık fayda vermez
İş işten geçtikten sonra pişman olmanın bir yararı yoktur. Önemli olan bir zarara uğramadan önce, yapılacak işe iyi düşünerek, tedbir alarak girmek ve kötü bir sonla karşılaşmamaya çalışmaktır. Çünkü bu çoğu kez ortaya çıkan olumsuzlukları gidermek mümkün olmaz.
Vaktini boşa geçiren, sonra pişman olur
İnsan boşa harcadığı kıymetli zamanlarına sonradan büyük ihtiyaç duyar.