Abant gölü nerede ve Abant gölü hangi ilimizdedir? Abant gölü kaç km’dir ve uzunluğu ne kadardır? İşte Abant gölü ile ilgili tüm detaylar.
Abant Gölü, Türkiye’nin kuzeybatı kesiminde, Bolu İli’nin 34 kilometre güney batısında bulunan, yaklaşık 1350 metre yükseklikte bulunan ve alanı 125 hektarı bulan bir heyelan set gölüdür. Abant Gölü çamlık tepelerle çevrili, tabii manzarası çok güzel, Abant Deresi vadisinde heyelan sonucu meydana gelmiş set (tabii baraj) gölüdür. Suları tatlı olan gölün, en derin yeri 18 m’dir. Denizden yüksekliği 1298 metredir. Gölün suyu o derece berraktır ki, 20-25 m derinlikteki taşlar görülür. Etraftaki çamları ve yeşilliği bir ayna gibi aksettirir. Suyunun bir kısmı Abant Deresi ile Bolu Çayına dökülür.
Tektonik menşeli Abant Gölü ve çevresinin bitki zenginliği, ayrıca büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip bulunması nedeniyle yörenin 1150 Hektarlık bölümü, 1988 yılında ‘Tabiat Parkı’ olarak koruma altına alınmıştır.
Göl çevresi zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Sarı ve karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları başlıca ağaç ve ağaççıkları oluşturur. Gölün kenarları çeşitli su bitkileriyle ve nilüferlerle doludur. Abant Gölünün etrafında yükselen yamaçlarda ise Abant Çiğdemi (Crocus Abantensis) endemik olarak bulunmaktadır.
Gölün etrafı çam, kayın, gürgen ve köknar ağaçları ile süslüdür. Kuzeybatı bölümünde geniş bir alanı kaplayan yarı bataklık, hızla genişleyerek zamanla gölün daralmasına sebep olmuştur.
Kıyı boyunca 7600 m uzunluğunda bir gezinti yolu vardır. Gölde sandal, kayık ve motorla gezilir. Şiddetli kışlarda göl buz tutar. Etrafını çevreleyen dağlar kış sporlarına elverişli olmasına rağmen, bu yönde fazla bir faaliyet yoktur. Etrafında turistik oteller, dinlenme evleri ve halka açık piknik yerleri vardır.
ABANT TABİAT PARKI ULAŞIM
Ankara – İstanbul D-100 Karayolunun ve TEM otoyolunun 203. Km.sinden ayrılan 22 km.lik asfalt yol ile ulaşılmaktadır. Bolu’ya 34 km., Ankara’ya 225 km., İstanbul’a 258 km., Düzce’ye 60. km, Mudurnu’ya 20 km uzaklıktadır. Park alanı içinden devam eden asfalt yol Mudurnu’ ya gitmektedir. Mudurnu Saray Helvası yöreye has çok lezzetli bir üründür. Yine yörede yetişen ballar üreticiler tarafından satışa sunulmaktadır.
Göl çevresinde 7,5 km uzunluğunda yürüyüş alanları ve bisiklet yolları düzenlenmiştir. Bisiklet kiralamak mümkündür. Yine göl etrafında Fayton ile gezi yapmak veya ata binmek ücretlidir. Alabalık (Abant Alası) çıkan gölde olta balıkçılığı yapılmaktadır. Yaz aylarında hafta sonlarında piknik alanlarında yer bulmak için erken saatlerde gitmek gerekmektedir. Kışın donan gölün etrafında yürüyüş veya piknik yapmak ayrı bir güzelliktedir.