İlk insanlar, binlerce yıl boyunca, ancak suların yüzüne bakarak kendilerini seyredebildiler. Aynanın çıkması, madenlerin çıkmasına, sonra da camın yapımına bağlıdır. Ayna; nesnelerin görüntüsünü veren, ışığı yansıtan, cilalı ve arkası sırlı cam, gözgü, mirat veya küreğin uçtaki yassı bölümü demektir.
Önceleri, özenle cilâlanmış değerli madenler, atalarımızın yüzünü yansıttı. Hattâ bronz, Etrüsklere ün sağlayan bir ayna sanayinin doğmasına yol açtı. Mısır’ın, Yunanistan’ın ve Roma’nın güzel görünmeye meraklı kadınları, özenle süslenebilmek için, aynadan yararlandılar. Ne ilginçtir ki, Peru’da, parlak antrasit kömürü, genellikle ayna görevini yapıyordu. Hindistan’da yaşayan insanlar ise, uzun bir zaman, dibi siyah renkte, içi su dolu bir kâseye bakarak kendilerini seyrettiler. XIII. yüzyıldan itibaren, Avrupa’da, cam levhalar, cilâlı madenden ya da eritilmiş kurşundan bir levha ile astarlanarak, billûr aynalar yapıldı. Camı sırlamayı, XV. yüzyılda, Nürnberg’li Almanlar keşfettiler. Onların sırlarını elde eden Venedikliler, aynacılık sanatında ün yaptılar. Aynalarına kalemle oyulmuş ya da yontulmuş cam çerçeveler geçirmeyi ilk düşünenler onlardır. XVI. yüzyılda, Fransızlar, ayna yapımında Venediklileri taklide başladılar. Klasik Eskimçağ’dan beri unutulmuş olan dökme camın sırrını, Normandiyalı camcılar, 1675 yılında yeniden buldular. Çok daha düzgün ve parlak olan dökme camdan aynalar, XVII. yüzyıl sonundan itibaren, Saint-Gobain şatosunda imâl edildi. İlk Baccarat kristal fabrikası 1815 yılında kuruldu.
Ayna Türleri Nelerdir?
Aynalar düz, çukur ve tümsek olmak üzere üçe ayrılır. Evde kullandığımız aynalar düz aynalara birer örnektir. Bu aynalar üzerlerine düşen ışığı toplamaz veya dağıtmaz, cisimleri yakınlaştırmaz veya uzaklaştırmaz. Bir cisim ve o cismin aynanın arkasında oluşan görüntüsünün büyüklükleri ve aynaya uzaklıkları aynıdır. Çukur aynalarsa üzerlerine gelen ışığı toplayarak yansıtır. Bu aynalardan genellikle cismin olduğundan büyük görüntüsünün elde edilmesinde yararlanılır. Diş hekimliği aletlerinde, mikroskoplarda ve teleskoplarda çukur aynalar kullanılır. Tümsek aynalarsa üzerlerine gelen ışığı dağıtarak yansıttığı için geniş alanları gösterir. Mağazalarda ya da keskin viraj gibi yerlerde güvenlik amacıyla kullanılırlar.