Yapay olarak canlandırılan ilk filimler, hareket eden şeylerin tek tek görüntüler halinde fotoğrafını çekerek gerçekleştirildi. Bunlar, yüzyılımızın başında, sinemanın öncüsü Melies’nin büyük bir ustalıkla başardığı ilk sinema hileleriydi.
İlk canlı resim filmi, birkaç mucidin katkısıyla gerçekleştirildi. örneğin Stuart Blackton, onun tekniğini tasarladı. Emile Reynaud, 1892 yılında filim üzerine, elle ışıklı pandomimalar çizdi. Bununla birlikte, canlı resmin yaratıcısı, Emile Cohl sayılır. Zira o, çizdiği görüntüleri teker teker bir fotoğraf filmi üzerine tespit etti. 1908 yılında Fantasmagorie (Göz Yanılması) adlı ilk eserini çıkardı. 1918 yılında desinatör Benjamin Rabier ile birlikte, Nikel Kaplanmış Ayaklar adlı canlı resim filmini yaptı.
Canlı resim filimlerinin gerçekleştirilmesine birçok Amerikalı ve Fransız sanatçı katkıda bulundular. Bunların en ünlüsü Walt Disney, ressamlardan oluşan ekibiyle Önce siyah, sonra renkli filimleriyle, birçok efsanevi canlı resim kahramanı yarattı; Miki Fare (1930), Pamuk Prenses (1938), Pinokyo (1939), Dumbo (1941), Bambi (1942), Külkedisi (1950), Alis (1951), Peter Pan (1953), v.b. Her yerde pek çok ama biçemleri, değişik canlı resimler ortaya çıktı. Amerikalılar, Mr Magoo (1949) veya Boing-Boing (1951) gibi gülünç kahramanlar yarattılar. Çekoslovaklar ise, çizgide yenilik yaparak ve kuklaları canlandırarak, bu sanatı bir uzmanlık haline getirdiler.