Biyolojik Savaş nedir? Biyolojik Savaş nasıl yapılır? Biyolojik savaş maddeleri ve genel özellikleri nelerdir? Biyolojik Savaş ajanı tipleri? Tarihteki biyolojik savaşlar Hangileridir? Biyolojik Savaş hakkında bilgi…
Canlı mikropların insan, hayvan ve bitkilerde hastalık meydana getirmek veye ölüme yol açmak üzere kullanılmasına “biyolojik savaş” denir.
Biyolojik silah, atom bombası veya başka yakıp yıkıcı silahlar gibi binalara zarar vermez, onun hedefi doğrudan doğruya insan ve insanın besini bitkiler ve hayvanlardır. Biyolojik silahlar hem çok çeşitli olmaları, hem de etkilerinin ancak uzunca bir zaman sonra görülebilmesi bakımından, bir biyolojik savaşın başlayıp başlamadığını kestirmek oldukça güçtür.
Biyolojik savaş yoluyla değil bir milleti hatta bir şehri bile alt etmek imkansızdır, o yüzden modern silahlarla işbirliği yapıldığı taktirde başarılı olur. Biyolojik silahlar özellikle sabotaj hareketlerinde uygundur. Az miktarda biyolojik maddeyle düşmana çok büyük zararlar verilebilir.
Yiyecek maddelerine bulaştırılması daha sınırlı yerlere etki yapar. Su kaynaklarına bulaştırılması ise mikropların çok geniş ölçüde yayılmasına neden olur.
Tarihteki Biyolojik Savaşlar:
Eski devirlerde kolera veya vebadan ölenlerin cesetleri şehirlerin surlarından içeri atılır veya düşmen işgaline uğraması muhtemel yerlere bırakılırdı. Napoleon kuşattığı Mantua şehrini bilerek su baskınına uğratarak, burada sıtma salgını çıkarmaya böylece İtalyanları zayıflatmaya çalışmıştır. Avrupalı tüccarlar Kızılderililerin savaş gücünü azaltmak için çiçek mikrobu bulaşmış battaniyeleri burada dağıtmışlardır.
18. yüzyılda Londra”yı silip süpüren veba salgını 1664′de birkaç vaka ile başlamıştı. Hastalığın şehrin öbür ucuna bulaşması için aradan altı ay geçti. Hastalık ancak 1665 eylülünde en şiddetli halini almıştır. Bu salgında 70bin kişi öldü. 1947 yılında çiçekli bir adamın New York”ta birkaç gün dolaştığı tespit edilmiş, bunun üzerine çok kısa bir zaman içinde 6 milyon 350 bin kişi aşılanmıştı. Bunun sonucu olarak ancak 12 çiçek vakasına rastlandı.