Prostat neye denir? Prostat nerede bulunur? Prostat nasıl anlaşılır? Prostat kanseri, Prostat belirtileri? Prostat tedavisi? Prostat hakkında bilgi.
Prostat; erkekte idrar torbası boynuyla üretra başlangıcı çevreleyen bezdir. Büyüklük ve biçim bakımından kestaneye benzer. Yaklaşık 2.5x3x4 cm ölçülerinde ve ikisi yanda, biri de ortada olmak üzere üç lobtan oluşur. En önemli görevi, salgıladığı kendine özgü kokulu sıvının spermiumlara karışarak onları hareketlendirmesidir. İlerlemiş yaşlarda bazı erkeklerde prostat bezi büyüyebilir. Bu büyüme prostatik üretra çevresindeki bezin yapısındaki hücrelerin çoğalmasından kaynaklanır. Büyüyen prostat bezi, içinde geçen üretraya baskı yaparak idrar akışında bozukluklara yol açabilir. Bu durum halk arasında kısaca prostat olarak adlandırılır. Oysa prostat bezin adıdır.Olayın bilimsel adı prostat hiperplazisidir.
Prostat Kanserleri: Prostatta gelişen urların hemen hemen tümü kanserdir. Hastalık genellikle 70 yaşını aşan erkeklerde ortaya çıkar. Hastalık uzun süre belirti göstermeden seyreder. Sık idrara çıkma ve idrar yapmada güçlük gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Rektum yoluyla yapılan prostat muayenesinde urun sert olduğu görülür. Bu özellik uru prostat hiperplazisinden ayırır. Eğer prostat kanseri başka doku ve organlara sıçramışsa (metastaz) kanda prostatik asit fosfataz denilen madde anormal düzeyin çok üstüne çıkar. Bu madde prostattaki hücrelerce hazırlanır. Kanser prostatın dışına yayılmadı-ğında asit fosfatazda artma görülmez. Prostat kanserinin tedavisinde ışın uygulaması genellikle etkisizdir. Cerrahi, hormon ve ilaç tedavileriyle erken teşhislerde olumlu sonuçlar alınır. Cerrahi yöntem ancak erken teşhislerde uygulanır. Günümüzde lazerle yapılan tedavilerden sonuç alınmaktadır.