Gastrit nedir? Gastrit nasıl bir hastalıktır, Gastrit belirtileri nelerdir? Gastrit tedavisi nasıl olur? Gastrit hakkında bilgi.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan mukoza iltihabıdır. En sık görülen mide hastalığı olup mide iç yüzeyine zarar veren baharatlı, soğuk ya da sıcak yiyeceklerin, içki, sigara ve ilaçların yanı sıra diş hastalığı, tifo, sinizüt gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Akut ya da kronik gastrit biçiminde görülür. İkisinde de belirtiler birbirine benzerse de akut gastritte belirtiler kısa sürede ortaya çıkar. İştahsızlık, dilde ve ağızda kuruluk, aşırı susama, mide bulantısı vb birkaç gün sürer. Kronik gastritte ise akuttaki belirtilere ek olarak sindirim bozukluğu, huzursuzluk, ruhsal bozukluk, kabızlıklar görülür; ağrılar zaman zaman azalıp artar. Zamanla mide büzüşür.
Gastritte mide ağrıları yemekten sonra artar. Fazla asit içeren gastritlerde mide yanmaları ve ekşimeler olur. Bazı gastritlerde asit eksikliği ile beraberdir. Bunlarda kansızlığa sık rastlanır.
Tedavisi: Tedavi genellikle nedene yöneliktir. Sindirimi kolaylaştırıcı ve ağrı kesici ilaçlarla birlikte B vitaminini içeren ilaçlar ve yiyecekler alınmalıdır. Akut gastritte bir iki gün dinlenme ve perhiz kesin tedavi sağlar. Kronik gastritte ise tahriş edici besinlerden kaçınılması ve ayrı bir diyet uygulanması gerekir. Tedavi sırasında sigara, alkol, meşrubat, baharatlı, biberli yiyecekler kesilmelidir. Süt ideal bir gıdadır ve ilaç gibi kullanılır.