Kanamalarda ne yapmak gerekir? Atardamar kanası ve toplardamar kanaması durumunda nasıl müdahale edilir? Kanama nasıl durur? Kanama hakkında bilgi…
Vurulma, düşme, çarpma, kesilme gibi birtakım kazalar sonunda insan yaralanınca bu yaralardan kan akar. Akan kan siyahımtıraksa, yayıla yayıla akıyorsa bir toplardamardan; kırmızıysa, fışkıra fışkıra çıkıyorsa bir atardamardan geliyor demektir. Toplardamardan gelen kan basınçsız olduğu için durdurmak kolaydır.
Atardamarlardan gelen kanları, kalbin atışıyla fışkırdığı için, durdurmak zor olur. Bundan dolayıdır ki, atardamarların çoğu, kolayca kazaya uğramamaları için, vücudun derinliklerinde, organların arasında saklı olarak yaratılmıştır.
Toplardamar Kanaması, Kanı durdurmak için temiz (mikropsuz) pamuk, ya da gaz bezlerini yumak yapıp yara üzerine kapatmalı, bir süre bastırmalı. Pamuk, gaz bezi bulunmazsa kaynatılarak yıkanmış, ütülenmiş, hiç kullanılmamış mendiller, bezler kullanılabilir. Bununla birlikte, yaralıyı derhal bir sağlık merkezine götürüp pansuman yaptırmalıdır.
Atardamar Kanaması, Tehlikeli bir kanamadır, çünkü kanın durmaması, yaralının kısa zamanda çok kan kaybederek ölmesi ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda yara kolda, bacaktaysa, üzerine temiz bir havlu, mendil gibi bez koyup, kanayan yerin yukarısından sağlam bir sargıyla, ya da iple kuvetli olarak sıkıp bağlamalı, bu ilk tedbirden sonra yaralıyı derhal hastaneye götürmelidir; çünkü sıkılan yerin alt kesimine kan gitmeyeceğinden, kangren olma tehlikesi vardır