Bademcik nedir? Bademcikler nerededir? Bademcik görevleri nelerdir? Bademcikler neden alınır? Bademcik özellikleri hakkında bilgi.
Bademcikler; Ağız boşluğuyla yutak arasında sağ ve solda iki lenf doku oluşumudur. Vücudumuzdaki salgı bezlerinden biridir. Boğazın iki yanında birer tane bulunur, biçimi bademe benzediği için bademcik denir.
Bağışıklık sisteminin önemli organları arasındadır. Damak-dil ve damak-yutak kıvrımları arasında bir yüzleriyle boğaz duvarına yapışıktır. Ağız açıkken, dil kökünün iki yanında kolayca görülür; arada bir kıvrımlar arasına iyice gömülü de olabilir. Bademcikler vücudu ağız yoluyla giren mikroplara karşı korurlar.
Üşütüldükleri zaman bademcikler iltihaplanır, şişerek ağrılara sebep olurlar.Bu durum yutkunmayı da zorlaştırır. İltihaplanmaları boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü (anjin) yapar; iyi tedavi edilmezse irinlere ve romatizma hastalıklarına yol açar. Sık sık iltihaplanan bademciklerin ameliyatla alınması gerekir.
Vücutta aynı yapılışta daha başka bezler vardır ki gördükleri iş bakımından boğazdaki bademciklere benzer. Bunlara bulundukları yere göre ad verilir. Dil bademciği, yutak bademciği, bağırsak bademciği gibi.