Ateşin yükselmesi durumunda neler yapılmalıdır? Ateş çıkınca nasıl düşürülür, Ateş çıkınca ilk müdahale nasıl olmalıdır?
Ateş yükselmesi, insan vücudundaki hastalığın en sağlam bir belirtisidir. Hemen bütün hastalıklar ateş yaptığından, buna karşı duyarlı olmalıdır. Ateşe neden olan hastalığı saptamak üzere elbet bir doktora başvurmak gerekecektir. Ama, ateşe karşı bazı genel önlemleri de bilmekte yarar vardır.
En az 15 dakikadır dinlenmekte olan bir insanda vücudun normal sıcaklığı 37 derecedir. Bünyeye göre bunun yarım derece altı ya da üstü de normaldir. Hareket halinde ise vücut sıcaklığının yükselmesi doğaldır. Ancak, dinlenme durumunda 38 dereceyi bulan ateş bir hastalığın habercisi demektir.
Özellikle küçük çocukların yüksek ateşle bırakılmaması gerekir. Çünkü, nedeni ne olursa olsun, yüksek ateş çocuklarda beyin için tehlikelidir. Ateş düşürmek için, doktora danışmadan rastgele antibiyotik vermeyin.
Ateşi ölçmek için doktor termometresi kullanın. Ateş koltuk altından, ağızdan ya da makattan alınabilir. çocuğun ateşini alırken, bir hareketi sonucunda derecenin kırılmaması için sürekli yanında bulunun. Ateşi ölçmek için derecenin yerinde kalma süresi bir buçuk dakika kadar olmalıdır. Ateşi ölçmeden önce hastayı 10-15 dakika kadar dinlendirin.
Ateşi yükselen çocuğu kesinlikle sirke ile ovmayın. Bu durum aniden ateş düşmesine ve damarların daralmasına sebep olacağından tehlikelidir. Serince bir duş aldırmak ve bu duşta koltuk altı ve kasık bölgesine 15 dakika kadar su tutmak ateşin düşmesi için etkili olacaktır. Ateşi çıkan çocuğun üstünü örtmeyin. Kat kat giydirmeyin, kıyafetlerini çıkarın.