Kalp durması Nedir? Kalp durmasının belirtileri nelerdir? Kalp durmasında ne yapmak gerekir, Kalp durmasında ilk yardım ile ilgili bilgi.
Kalbin durması her tür solunum bozukluklarından kaynaklanan oksijensizlikten, ciddi bazı zehirlenmelerden ya da miyokard enfarktüsü gibi bazı özel hastalıklardan ileri gelebilir.
Kalp durmasından önce genellikle kasılmalarında ani hızlanmalar ya da yavaşlamalar veya ritminde düzensizlikler görülür. Bu bozukluklar, kalp durmasından önce tedavi edilmelidir. Çünkü o anda kan dolaşımı öylesine düzensizleşmiştir ki, bunun sonuçları tam bir kalp durmasının aynıdır.
Kalp durmasının belirtileri çok açıktır.
-Hasta, adeta ölüye benzer. Yüzü sapsarıdır, tam anlamıyla hareketsizdir ve hiçbir uyarıya
-tepki göstermez; ayrıca hiçbir solunum belirtisi yoktur;
-Boynunda ya da bileğinde nabız hissedilmez;
-Göz kapakları kaldırıldığında, gözbebeklerinin ölçüsüz şekilde genişlediği görülür: Bu, oksijensizlikten büyük ıstırap çeken beynin işaretidir.
Bu aşırı acil durum karşısında, hemen tıbbi yardım sağlamak gerekir. Oksijen yüklü kanı yeniden beyne ulaştırmak için sadece üç dakika vardır, çünkü beyin hücrelerinin büyük bir çoğunluğunun yok olmadan önce daha uzun süre oksijensizliğe dayanmaları olanaksızdır. Bu nedenle hızla ciğerleri havalandırmak ve kan dolaşımını sağlamak zorunludur. Ancak hastanın bir hastaneye götürülmesinden önce, olay yerinde tıbbi bir müdahale yaşamsal ve beyinsel çalışmayı sağlayabilir.
Bunun için de doktor gelmeden önce ilk yardım ve kurtarma girişimi yapılmalıdır.
Öncelikle solunum yollarının işlerliğini ve yapay (suni) solunumun sağlanmasını garantiye almak gerekir. Kan dolaşımı da kalbe yapılacak masajla başlatılabilir. Ancak bu bir uzman işidir. Çünkü bu önemli masajın, bazı tehlikeleri vardır.
Duran bir kalbe yapay basınç yapılarak, içinde kalan kan dışarıya atılabilir. Göğüs kemiğine dikey bir basınç uygulanırsa, kalp sıkıştırılmış olur ve karıncıklarda bulunan kan, akciğer damarına doğru sürülür. Akciğerlere vardıktan sonra da büyük atardamarla bütün organlara, özellikle de beyne pompalanır.
Basınç kaldırılınca, kalp başlangıçtaki şeklini almak için, yeniden kanla dolar. Uyulması gereken ritm, üç saniyede yaklaşık beş kez basınç bırakmadır.Bunun bir uzman işi olduğunu bir kez daha yineleyelim.
Hayat öpücüğü ya da yapay (suni) solunumla havalandırma sağlandıktan sonra, işin tekniğini bilen bir uzman tarafından masaj yapmalıdır. Bir hayat öpücüğünden sonra beş masaj gerekir.
Önce masaj yapacağınız yer olan göğüs kemiğinin yerini saptayın: Gerçekten de yer doğru saptanmazsa, kaburga kemiklerinin kırılması, vb. ciddi zedelenmeler olabilir.
Hastayı sırt üstü, sert bir zemine yatırın. Kolları vücuduna yapıştırın. Kollarından birinin yanına diz çökün.
Bir elin parmakları göğüs kemiğinin bir kenarına, diğer elin parmakları da alt kenarına konur. Baş parmağınızın yardımıyla göğüs kemiği boyunca üçte birlik oranda bölgeyi saptayın. Genelde meme uçları hizasındadır, Ellerinizden birinin içini göğüs kemiğinin üzerine dikey koyun. Öteki el, destek olarak ilkinin üzerine dayanır.
Basınç, kollar gerili olarak, diklemesine ve bir hamlede yapılmalıdır. Yine aynı şekilde, birden kaldırılmalıdır. Basınç, göğüs kemiğini 3-5 cm. çökertecek güçte olmalıdır.
Önemli, fakat uyulması güç iki nokta vardır: Basınç kesinlikle dikey olarak yapılmalı, sarfedilen güç de, ne çok, ne zayıf olmalıdır. Bir uzman kurtarıcı daha olursa, bilek ya da uyluk kemiğinden nabız ölçülerek, masajın etkenliği denetlenebilir.