Kalp krizi nedir? Kalp krizinin belirtileri, Kalp krizinin alınması gereken önlemler, Kalp krizinin ilk yardım hakkında bilgi.
Kalbin olağan çalışmasının kesintiye uğraması ya da aksaması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kalp krizlerinin en önemlisi ve yaygın olarak bilineni enfarktüs de denilen miyokard enfarktüsüdür.
Göğsün ortasında kollara, gırtlağa, çeneye ya da sırta yayılan mengeneyle sıkılır gibi acı veren ani bir ağrıyla ortaya çıkar. Deri kül rengi olabilir, el ve ayaklar morarabilir. Soluk alma güçlüğü çekilir, terleme görülür. Nabız düzensizleşir ve düşer, baş dönmesi olabilir. Hatta bilinç yitmesi de görülebilir.
Hasta kendindeyse yavaşça başını ve omuzlarını bir yere yaslayarak dizlerini büküp yarı oturur duruma getirin. Gereksiz yere hareket etmesine kesinlikle izin vermeyin. Boyun, göğüs ve beldeki sıkı giysilen gevşetin.
Hemen hastaneye telefon ederek ve kalp krizi geçiren bir hasta olduğunu belirterek ambulans isteyin. Krizin geldiği ilk saat içinde yapılan tıbbi müdahale iyileşme şansını artırır. Kalpte görülen başka bir önemli rahatsızlık da göğüs anjini ya da anjin döpuatrindir. Enfarktüs kalp damarlarında lokal bir tıkanma sonucu meydana gelmesine karşın, göğüs anjini kal be kan sağlayan koroner damarları kalbin başlarına yeteri kadar oksijenli kan ulaştıramamasıyla ortaya çıkar.
Yaşlılarda daha çok rastlanır, genellikle aşırı bir çaba harcama ya da heyecan sırasında görülür. Çoğunlukla bu krizler birkaç dakika sürer ve hastanın dinlenmesiyle geçer.
Solomuzdan kola ve parmaklara doğru yayılan bir göğüs ağrısıyla belirir, hastanın rengi solar, halsizlik hisseder. Hastayı rahat bir biçimde oturtup dinlendirin. Belirtiler sürerse doktora haber verin.
Kalp hastaları yanlarında genellikle trinitrin ilacını taşırlar ve bir kriz anında bunu dillerinin altında emerek almaları yararlı olur.
Zamanında doktor tedavisi yapılmazsa göğüs anjini ilerde enfarktüse dönüşebilir. Bu nedenle kalp rahatsızlığının her türlüsünü ihmal etmeden doktora başvurmalıdır.
Kalp rahatsızlığı olanlar sigara içmemeli, aşırı yorgunluktan, kolesterollü ve yağlı besinlerden, kızarmış yiyeceklerden kaçınmalıdır.