Kusma neden olur? Kusma Belirtileri? Kusma durumunda yapılması gerekenler? Kusmanın sebepleri neler olabilir, hakkında bilgi.
Kusma, mide çevresindeki kasların birdenbire kasılarak midede bulunanları yukarı atması ile oluşur. Bu, genellikle midenin enfeksiyon, aşırı yemek ya da alkolden rahatsız olmasından kaynaklanır. Sindirim sistemindeki bir rahatsızlık da buna neden olabilir. Bunların yanı sıra kimi zaman, beyinden gelen sinir sinyallerindeki bir bozukluk ya da iç kulaktaki denge mekanizmasındaki bir bozukluk da kusmaya neden olabilir.
Kusmanın şiddetli başağrısı ya da şiddetli karın ağrısı ile beraber olduğu hallerde acil tıbbi müdahale gerekir.
Kusmanın nedenlerini iyi bilmek gerekir. Hamilelikte görülen kusmalar için doktorun önerilerine göre davranılır. Mide üşütmesinden ve beslenme türünden ötürü kusmalar görülür. Dengeli beslenmeyen ve yalnızca kremalı ve tatlı yiyecekler ve çok çikolata yiyenlerde de kusma bir alışkanlık haline gelebilir. Bu arada bazı doğum kontrol haplarının da kusmaya neden olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Bazı hastalar kusarken yanlarında kimsenin olmasını istemez. Bazıları da alnını tutacak birini ister. Eğer yardımınızı istiyorsa kustuktan sonra ağzının ve ellerinin iyice silinmesine özen gösterin. Mide bulantısı olan bir hastanın uykuya dalmasında ya da bilinç kaybına uğraması halinde çok dikkat etmeli. Aslında kusmak çok tehlikeli değildir, ama soluk borusuna kaçma ihtimali de gözardı edilemez. Kusan birine altı yedi saat boyunca katı yiyecek vermeyin. Ancak kusmakla kaybettiği vücut suyunu tamamlayabilmesi için bol bol su ya da meyve suları içirin. Kusma krizleri sona erdikten sonra doktorun öğütlemesi koşuluyla hastaya hafif bir çorba, et suyu, çay gibi yiyecek ve içecekleri verebilirsiniz.