Yaraya Yerel Kompresyon Nasıl Yapılır? Göğüsteki Açık Yaralarda İlk Yardım? Yaralara ilk yardımın nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler
Deri üzerinde kesilme, çizilme, yırtılma gibi çeşitli etkenler sonucu açılan yaralardan vücuda mikrop girebileceği için, bu tür olaylarda ilk yardımın
çok çabuk yapılması gerekir. Yaranın iyileşmesinde ilk pansumanın önemli payı vardır. Bu nedenle bir yaraya karşı yapılması gerekenler kısaca şöyle sıralanabilir:
Yara kanıyorsa, derhal kompresli pansuman yapın.
Bir yarayı dezenfekte etmek için, önce çevresini su ve sabunla yıkayın ya da sıvı bir antiseptikle silin.
Ardından yaraya merkezinden çevresine doğru renksiz bir antiseptikle kompres yapın. Pamuk kullanmayın, çünkü parçacıkları yaraya yapışabilir. Kompresler gerektiği kadar yapılmalıdır.
Yara vücudun tüylü bir yerindeyse önce tüyleri kesin. Gözle görülebilen kum, kıymık gibi yabancı cisimler çekilip, özenle alınmalıdır. Fakat derin saplanmış olanları çıkartmaya kalkışmayın. Bunlar acilen doktora gösterilmelidir.
Pansuman her 24 ya da 48 saatte bir yinelenmelidir. Bir antiseptik, ılık su ya da eterle ıslatılarak yumuşatılır ve açılır.
Yara yeniden temizlenir ve yeni pansuman konmadan, yaranın sıcak, kırmızı, ağrılı ve gergin olup olmadığına bakılır.
Yara bir sıyrıksa, açık bırakılmalıdır. Böylece kuruması daha kolay olur ve enfeksiyon önlenebilir. Cerahat toplayan ve enfeksiyon kapan her yara, mutlaka doktora gösterilmelidir.
Göğüsteki Açık Yaralarda İlk Yardım
Göğüsteki bir açık yarayı elinizin ayasıyla hemen kapatın. Yaralıyı başını ve omuzlarını bir yere dayayarak yarı oturur konuma getirin. Vücudu yaralı tarafa doğru eğerek sağlam ciğerin yukarı gelmesini sağlayın.
Oldukça çabuk davranarak steril ve ilaçsız bir sargıyla hafifçe kapatın. Sonra sargıyı hava geçirmez hale getirmek için plastik bir örtüyle örtün. Zaman yitirmeden yaralıyı hastaneye götürün.
Yaraya Yerel Kompresyon Nasıl Yapılır?
On dakika süreyle kanayan bir yaraya elle kompresyon yapmak, kanamaların büyük çoğunluğunu durdurur. Kanama yine de sürerse, bir sargı kompresi yapılabilir.
Temiz bir mendil ya da sargı beziyle yarayı 10 ile 20 dakika sıkın. Elle yapılan bu kompres işleminden sonra gerekirse sargı beziyle de bir pansuman yapabilirsiniz. Bu pansumanı çok sıkmak gerekmez. Yaralıyı doktora götürmeye yetecek kadar zamanı kazandırır. Düğüm atmayın. Kanama sürerse, uzun kan damarını sıkıştırın. Ne yapacağınızı bilemiyorsanız ve bu konuda bir tecrübeniz yok ise eğer mecbur değilseniz yaralıya müdahale etmeyiniz. Mümkünse her durumda uzman bir sağlık personelinden yardım almaya çalışmanız her zaman doğru sonuçlar doğuracaktır.