İlaç zehirlenmeleri neden ve nasıl olur? İlaç zehirlenmesinde yapılması gerekenler? İlaç zehirlenmesi nedir? İlaç zehirlenmesi hakkında bilgi…
İlaçlar, genellikle bazı organlar üzerinde etkili olur. Uyku ilaçları, ağrı kesici ilaçlar ve morfinin türevleri olan bazı ilaçlar, sinir merkezlerinde doğrudan etkilidir. Bazıları da solunumu etkiler. Kalp-damar hastalığı ilaçları, kalbin sinirsel kumandasını etkileyip, kalp atışlarında bozukluklara neden olur, hatta bazen kan dolaşımı bozukluklarına bile yol açabilirler. Bazı ilaçların da karaciğer, böbrekler, akyuvarlar üzerinde etkileri vardır. Bu tür ilaçlardan zehirlenme durumunda bunlardan arındırma tenkiye ve kusma gibi doğal yollarla yapılmaya çalışılır. Yapay böbreğe bağlanma, özel antidostiar da çözüm yollarıdır.
Çocuklara ilaç verirken, bunun çocuk dozunda olup olmadığına dikkat edin. Ayrıca, doktor kararı olmadan çocuklara hiçbir ilaç vermeyin.
Eğer hasta kişi çocuk ya da yetişkin, bilinçli ise, parmaklarınızı ağzına sokarak kusturmayı denemek gerekir. Kustuklarını, doktora göstermek için saklayın.
Eğer zehirlenen kişi baygınsa, kendisini emniyetli yan pozisyonda yatırın.
Soluması kesilirse yapay solunum girişiminde bulunun. Yardım yetişmesini bekleyin.