Çıkık nedir? Çıkık belirtileri nelerdir, Çıkık nasıl anlaşılır? Çıkık tedavisi? Çıkık hakkında bilgi.
Çıkık; bir eklemi yapan kemiklerin yer değiştirerek, aralarındaki olağan ilişkinin sürekli olarak bozulmasıdır. Çıkık, ekleme dolaylı ya da dolaysız olarak etki yapan dıştan bir gücün baskısıyla oluşabileceği gibi eklemi oluşturan kemiklerde doğuştan var olan bozukluktan da ileri gelebilir. Bunun dışında eklemdeki iltihap ve ur gibi olaylar da çıkığa neden olabilir. En önemli belirtileri, hareketle artan ağır ve işlev bozukluğudur. Çıkık olunca eklem olağandışı ve çoğu kez belirgin bir durum alır. Bu durumu biraz düzeltme olanağı varsa da bırakılınca hemen eski durumunu alır. Bu, çıkığın en önemli bulgusudur. Eklemi yapan kemikler arasındaki ilişkinin bozulmasıyla kimi bölümlerde olağandışı çıkıntılar, kimi yerlerde de çöküntüler görülebilir. Eklem hareket ettirilmeye çalışıldığında kemik yüzlerinin sürtünmesiyle bir kıtırtı duyulabilir.
Çıkık olan yerde şişlik ve doku içinde-kanama olmuşsa morluk görülebilir. Eklemlerler arasında en sık omuz ekleminde görülür. Ayrıca dirsek, bilek, köprücük, başparmak, kalça, dizkapağı ve çenede de rastlanabilir. Çok işleyen eklemlerde, kapsülü dirençsiz olanlarda ve açılıp kapanma hareketi geniş olan eklemlerde daha sık görülür. Çıkıktan kuşkulanıldığı zaman eklem, hareket etmesini önleyecek biçimde sabitleştirilerek bir hekime gösterilmelidir.
Kesin tanınan ancak röntgen ile konulabileceği ve hekim olmayan bir kişinin çıkığı yerine oturtmaya çalışırken, damarları ve sinirleri zedeleyerek geriye dönülmez olaylara neden olabileceği unutulmamalıdır.