Dolama NEDİR? Dolama nasıl olur? Dolama Belirtileri? Dolama tedavisi, Dolama nedenleri nelerdir? Dolama ile ilgili bilgi.
Dolama; El parmaklarında ve çevresindeki yumuşak kesimlerin bazen de kemiğin iltipahlanmasından ileri gelen ağrılı bir hastalıktır. Parmak ya da çevresinde herhangi bir çizilme sonucu mikropların deri içine girmesiyle oluşur. En çok baş parmakla, işaret parmağında görülür. İltihaplanmanın derinlere inmediği durumlarda önemli olmayan bir hastalıksa da kemiğe kadar inen dolamalar, tehlikeli olabilir.
Dolamanın tedavisinde, parmak yarım saatle üç saat arasında değişen bir süreyle 45-50°C antiseptik bir banyoya (sublime) daldırılır. Cilt sabunla iyice temizlendikten sonra alkole ya da etere batırılmış gazlıbezle pansuman yapılır ve bu pansuman saatte bir tazelenir. İlerlemiş durumlarda cerrahi müdahale gereklidir. İltihabın toplandığı bölge neşterle yarılarak iltihap vücuttan dışarı alınır. Aksi durumlarda parmaklarda biçim ve dolaşım bozuklukları görülür. Parmak bu bozukluklardan aşın derecede etkilenmişse, kangrene dönüşür ve kesilir. Dolamalarda iltihabı toplamak ve cerrahi müdahaleye hazırlamak amacıyla hastalıklı bölgelere pommade ichtyolle (halk dilinde karamerhem) sürülür.