İştahsızlık nedir? İştahsızlık neden olur? İştahsızlık belirtileri, İştahsızlık tedavisi, İştahsızlık hakkında bilgi.
Yemeklere karşı isteğin az olması veya hiç olmaması haline «iştahsızlık» denir. Başlıbaşına bir hastalık değildir, bazı hastalıkların ortak belirtisidir.
Ateşli hastalıklar sırasında, sindirim mayalarının bozulmasından dolayı, iştahsızlık başlar. Mikroplardan ileri gelen bütün bulaşıcı hastalıklarda az çok iştahsızlık görülür. Verem gibi, uzun süren bazı hastalıklar sırasında şiddetli iştahsızlıklar ortaya çıkar, çünkü vücut, mikropların zehirleriyle, sürekli bir zehirlenme halindedir. Mide, bozukluğu, barsak bozuklukları, çeşitli iltihaplar gibi, sindirim hastalıklarında iştahsızlık başta gelir. Bazı böbrek hastalıklarında da iştahsızlık görülür.
Vücudun her hangi bir yerinde kanser, sarkom gibi kötü urlar olunca hastada derin bir iştahsızlık başlar. Hele etlere, etli yemeklere karşı tiksinti derecesini bulan bu iştahsızlık hastayı kısa zamanda zayıflatır, bitkin düşürür.
Birçok sinir ve ruh hastalıklarında da inatçı bir iştahsızlık görülür. Çok tütün, çok alkol kullananlar da iştahsızlığa uğrarlar. Birtakım kan hastalıklarında, kansızlıklarda da iştahsızlık olur.
Tedavi: İştahsızlığı gidermek için, mide ve barsak mayalarını artırıp bunların çalışmasını düzeltecek bazı ilâçlar, çeşitli vitaminler verilebilirse de, iştahsızlık başlıbaşına bir hastalık olmadığı için, asıl hastılığı bulup bunu ortadan kaldırmak en kestirme yoldur.