Bağırsak Hastalıkları nelerdir? Bağırsak tıkanmaları, Bağırsak asalakları, bağırsaklarda gelişen hastalıklar, Bağırsak ile ilgili bilgi.
Bağırsaklar pek çok mikrobun yerleşebileceği bir yerdir. İltihap, ur, dokuların normal özelliklerini kaybederek bozulmaları, mikropların etkileriyle meydana gelen mayalaşma ve çürüme gibi olaylar birçok hastalıklara yol açabilir. Ayrıca, birtakım asalak bağırsak kurtları, düğümlenme, tıkanma gibi olaylar sağlığımızı da tehdit eder.
Bağırsak hastalıklarının başlıca belirtileri karın ağrıları, kabızlık, iştahsızlık, karında bir ağırlık ve dolgunluk hissedilmesi, dışkıda kan görülmesi gibi hallerdir. Kolera, tifo, paratifo gibi hastalıkların mikropları bağırsakta yerleşerek bu hastalıkları meydana getirir. Akciğer veremi sırasında da yutulan Koch basilleri bağırsakta yerleşerek iltihaplar meydana getirirler. Bu gibi hallerde devamlı ishaller baş gösterir ki bu da hastanın zayıflamasına sebep olur.
Kalın bağırsak iltihabının en ağır şekli kanlı basur (dizanteri) hastalığıdır.
Bağırsaklarda meydana gelen urlar arasında zararsız olanları çok nadirdir. En önemlileri kanser yapan urlardır. Bağırsak kanserine en çok gödende rastlanır. Daha çok 40 – 60 yaşından sonrakiler bağırsak kanserine tutulurlar.
Bağırsak Tıkanmaları
Şiddetli ağrılar, sancılar, kusmalar, dışkı ve gaz çıkışının kesilmesi ile kendini belli eder. İdrar azalır, nabız hızlanır. Fakat vuruş hafiftir. Vaktinde ameliyat edilmezse birkaç gün içinde ölümle sonuçlanır. Müzmin bağırsak tıkanmaları çok defa kendiliğinden veya yağlı müshil ve lavmanlarla açılırsa da çok geçmeden tekrar tıkanır.
Bağırsak tıkanmasının sebebi, bir bağırsak kısmının kendisinden sonra gelen kısmın içine girmesi, bağırsağın boğulması, bir bağırsak kangalının kendi etrafında dolanarak sıkışması, bağırsağa düşen büyük bir safra taşının, taşlaşmış dışkı parçasının, solucanların, meyva çekirdeği gibi maddelerin boşluğu tıkamasıdır. Bu gibi hallerde derhal doktor çağırmalı, bu konuda bilgisi olmayanların tavsiyelerine uymamalıdır.
Bağırsak Asalakları
Bağırsaklarda çeşitli asalaklar yaşar. Bunların bir kısmı tek hücreli küçücük yaratıklar olduğu halde bir kısmı da yassı veya yuvarlak kurtlardandır. Kurtlar arasında başlıcaları tenya, askaris gibi olanlarıdır. Bunlar bağırsakları tahriş ederler, karın ağrılarına, kemik iliği tembelliğine, kansızlığa sebep olurlar. Hatta bazı hallerde bağırsak düğümlenmelerine bile meydan verirler.
Çocuklarda sık sık görülen bağırsak ağrılarının başlıca sebebi bağırsak kurtlarıdır.