Enfarktüs nedir? Enfarktüs neden olur, Enfarktüs krizi belirtileri? Enfarktüs tedavi yöntemleri nelerdir? Enfarktüs hakkında bilgi…
Enfarktüs; damarların organik nedenlerle tıkanması sonucu, beslenemeyen bir doku parçasının canlılığını yitirmesidir. Genel olarak bir organın dışa yakın bölümünde yer alır.Koni biçiminde olan tabanı organın dış yanında, tepesi ise içtedir. Koninin tepesinde tıkanmış damar bulunur.
İki tip enfarktüs vardır; kanlı olan tipte kesit koyu kırmızı,soluk olandaysa gri sarımsı renktedir. Soluk enfarktüsler genellikle atardamar tıkanmalarında görülür. Bazen bulaşma odağından kopan mikroplu pıhtı parçaları herhangi bir organdaki damarı tıkayarak enfarktüse neden olabilirler, bu tip rahatsızlıklara “septik ya da enfekte enfarktüs” adı verilir. Damarlar, urların yaptığı baskılar, pıhtı ve yağ parçacıkları, fıtık boğulmaları, cerrahi girişimlerde yapılan hatalar vb gibi nedenlerle tıkanabilir.
En çok tanınan enfarktüs, kalpte görülen ve kalbi besleyen koroner atardamarların daralarak tıkanması sonucu oluşan “kalp enfarktüsü”dür. Ayrıca akciğerler, böbrek, bağırsaklar, dalak, karaciğer ve beyinde de görülebilir. Yer aldıkları organa göre öldürücü olabilirler. Kalp, beyin, akciğer ve bağırsak enfarktüsleri yaşamı tehdit ederler. Örneğin kalp enfarktüsünde, kalp yetmezliğe girebilir, ölü kalp kası yırtılabilir ve kalp içindeki kan, kalp zarı boşluğunu doldurarak ölümle sonlanır. Beyin enfarktüslerinde yerine göre hasta ölür ya da yaşam boyu taşıyacağı kalıntılar bırakır.