Tetanos hastalığı nedir? tetanos hastalığının sebepleri? tetanos hastalığının tedavisi? tetanos hastalığı hakkında genel bilgi
Kasların uzun süreli kaskatı kasılması durumuna tetanos denilir. Pis yerlerde, toprakta bulunan tetanoz mikrobu dokulara vücudun herhangi bir yerindeki yaradan girer. Mikrop girdiği yerde yerleşip kalır, fakat zehiri kana karışarak merkezi sinir sistemine kadar ulaşır. Zehir bir kez sinir sistemine yerleşince panzehir tarafından yok edilmesi çok zorlaşır. Henüz kanda bulunduğu sırada ise kolaylıkla yok edilebilir. Bu nedenle bir yaralanma durumunda tetanoza karşı duyarlı davranıp zamanında önlem almak önemlidir.
Tetanos mikrobunun zehiri, sinir sisteminden soğancığın hareket nöronlarını uyarır ve bunun sonucunda çizgili kaslarda kasılma olur. Bir kaç saatten başlayarak yaklaşık 30 gün arasındaki bir kuluçka devresinden sonra hastalık belirtileri baş gösterir. Bunlar şiddetli baş ağrısı, aşırı duyarlılık, gövdenin çırpınması, çene kemiğinin kilitlenmesi, yüksek ateş ve kasların kasılmasıdır. Gövde bir yana doğru bükülür.
Tetanosa karşı korunma, kuşkulu yaralarda antitetanos serumunun şırınga edilmesiyle sağlanır. Tedavi, bol miktarda antitetanos serumu, antibiyotik ve ağrı dindirici ilaçlar verilmesine dayanır.
Mikrop kapması olası kuşkulu bir yaralanma durumunda mutlaka bir sağlık merkezine başvurmalıdır. Kulaktan dolma bilgiler ile kesinlikle hareket edilmemeli uzman bir hekimin görüşü mutlaka alınmalıdır.