Hediye; sevgi veya saygı ifâdesi olarak karşılıksız verilen şey, armağan demektir. Hediyeleşmek ise, karşılıklı hediye alıp vermek anlamına gelir. Hediyeleşmek, Peygamber Efendimizin de sünneti ve tavsiyesidir. İşte Peygamber Efendimiz (sav)’in hediyeleşmek ile ilgili Hadisleri.
– Ebû Hüreyre’den nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Hediyeleşin. Çünkü hediye, gönülden kini söküp atar…” (T2130 Tirmizî, Velâ, 6)
♦ ♦ ♦
– Abdullah b. Mes’ûd’un naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Davet edene icabet edin ve hediyeyi reddetmeyin…” (HM3838 İbn Hanbel, I, 405)
♦ ♦ ♦
Ebû Hüreyre”den (ra) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Ey Müslüman kadınlar! Hiçbir komşu kadın, bir koyun paçası bile olsa komşusunun verdiği şeyi küçük görmesin!” (B2566 Buhârî, Hibe, 1; M2379 Müslim, Zekât, 90)
♦ ♦ ♦
Hz. Âişe (ra) anlatıyor: “Yâ Resûlallah, benim iki komşum var; hangisine hediye vereyim?” diye sordum. Resûlullah (sav), “Kapısı sana en yakın olana!” buyurdu. (B2259 Buhârî, Şuf”a, 3)
♦ ♦ ♦
İbn Ömer”in naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Allah için sizden bir şey isteyene verin, sizi davet edene icabet edin, size hediye verene karşılık verin. Karşılık verecek bir şey bulamazsanız, onun için dua edin.” (HM5703 İbn Hanbel, II, 96)
♦ ♦ ♦
Ziyaretleşin, hediyeleşin. Çünkü ziyaret sevgiyi perçinler, hediye de kalpteki (buğz, kin, adavet gibi) kötü duyguları söker atar.
♦ ♦ ♦
Birbirinize yiyecek hediye edin. Bu, rızkınızda genişlik hasıl eder.
♦ ♦ ♦
İhsan sıla-ı rahme vesile olduğu müddetçe alın. Dine karşı bir rüşvete dönüşünce sakın hediye kabul etmeyin.
♦ ♦ ♦
Yöneticinin hediye alması haramdır. Kadı / hakim’in rüşvet alması küfürdür.
♦ ♦ ♦
Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), hediyeyi kabul eder, ona karşılıkta bulunurdu.” (Buharî, Hibe 11; Ebu Davud, Büyu 87, (3536); Tirmizî, Birr 34, (1954).)
♦ ♦ ♦
Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki; “Bana bir koyunun inciğe kadar ayağı hediye edilse kabul ederim, böyle bir yemeği yemeye çağrılsam icabet ederim.” (Tirmizî, Ahkam 10, (1338).)
♦ ♦ ♦
Hz. Ali (radıyallahu anh) anlatıyor; “Kisra Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)’a bazı şeyler hediye etti. Aleyhissalâtu vesselâm ondan bu hediyeleri kabul etti. Diğer krallar da ona hediyede bulundular, o da onlardan bunu kabul etti.” (Tirmizî, Siyer 23. (1576).)