Zatürre nedir? Zatürre nasıl bir hastalıktır? Zatürre nedenleri, Zatürre belirtileri Zatürre tedavisi hakkında bilgi.
Zatürre; akciğer dokusunun çeşitli etkenlere bağlı olarak iltihaplanması.
Nedenleri: Hastalığı oluşturan etkenler üç grupta toplanabilir: Canlı hastalık etkenleri, fiziksel etkenler, kimyasal etkenler. Canlı etkenler arasında virüsler, parazitler, mantarlar vb; fiziksel etmenler arasında tozlar, yabancı cisimler, zararlı ışınlar vb; kimyasal etkenler arasında ise lipidler, klor, azotoksit buharı ve üremi sırasında ortaya çıkan bazı zehirli maddeler gösterilebilir. Zatürreede akciğer dokusunun iltihaplanması başlıca iki yerde görülür. İltihap olayı ve iltihaba katılan öğeler ya alveollerin (hava kesecikleri) içini dolduracak biçimde ya da alveol duvarlarını ve bronş duvarlarını istila edecek biçimde gelişir. Birincisine alveoler tipi zatürree, ikincisine de interstisiel tip zatürre adı verilir. Bakterilerin etkisiyle oluşan zatürre genellikle laveoler tipte, virüslerin etkisiyle oluşan zatürre ise interstisiel tiptedir. Akciğerdeki iltihap alanları odaksal nitelikte olabileceği gibi, bir akciğer lobunun tümünü de kaplayabilir. Zatürree genellikle sağ akciğerin alt ya da orta lobunu ya da sol akciğerin alt lobunda gelişir. Gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde zatürreye yol açan başlıca etken pnömokok mikroplarıdır. Hemofilus influenza özellikle çocuklarda tehlike oluşturur. Alkoliklerde, şeker hastalarında ve yaşlılarda ise Friedlander basilinin yol açtığı zatürreye daha çok rastlanır. Kısaca zatürrenin en sık rastlanan nedeni virüslerdir.
Belirtileri: Vücudun zayıf düşmesi, üst solunum yolları enfeksiyonları, alkolizm ve özellikle yaşlıların uzun süre yatalak kalmaları gibi etkenler zatürreeye yol açar. Bu nedenlerin ardından üşüme duyusuyla birlikte titreme ortaya çıkar. Ateş 40.5°C“a kadar çıkabilir. Öksürük, balgam çıkarma, hasta olan akciğerin yanında, yan ağrısı adı verilen bir ağrı, bol hava isteği, morarma başlıca belirtilerdir. Halsizlik bu belirtileri izler.
Tedavisi: Antibiyotiklerin bulunmasından sonra zatürrenin tedavisi çok kolaylaşmıştır. Antibiyotiklerin bulunmasından önce zatürreden ölüm oranı yüksekken, günümüzde bu oran çok düşük düzeye inmiştir. Bakteri kökenli zatürrelerde penisilin grubu antibiyotikler kullanılır. Virüs kökenli zatürrelerde ise daha çok virüsün belirlenmesine göre tedavi uygulanır. Mantar kökenli zatürrelerde çeşitli mantar ilaçlarıyla tedavi yapılır. Ağır olmayan vakalarda tedavi hekim denetiminde evde yapılır. Ağır vakalarda hastane bakımı gereklidir. Solunum ileri derecede bozulup ciddi bir morarmaya giren hastaların oksijen tedavisine alınmaları gerekir.