Çocuklarda soğuk algınlığı nedenleri? Çocuklarda soğuk algınlığ belirtileri? Çocuklarda soğuk algınlığın tedavisi? Çocuklarda soğuk algınlığı için yapılması gerekenler? Çocuklarda soğuk algınlığı alınacak önlemler nelerdir?
Bebekler dünyaya geldiği andan itibaren büyüklerin tutuldukları bütün hastalıkları almaya müsaittirler. Bunun için de, daha kafi derecede mukavemet kazanamamış olan bebeğe, gereken ihtimamı göstererek, onu mikroplu ortamlardan uzak tutmak gerekir. Bebeği dünyaya getiren doktor veya ebeden, bazı özel durumlarda, bebeğe nasıl bakılması gerektiği sorulup öğrenilmelidir. Bebeklerin bilhassa soğuk algınlıklarına karşı hiç mukavemetleri olmadığı için, onlara gereken özeni gösterilmelidir.
Bir yaşından “küçük olan bebeklerin, sari hastalıklara yakalanmaları oldukça tehlikeli sonuçlar yaratacağı için, annelerin bu hususta bilhassa dikkatli davranmaları doğru olur. Bebeklere doğduklarından itibaren muayyen aralılarla koruyucu aşılar yapılmaktaktadır. Bunlar çiçek, difteri, çocuk felci gibi bulaşıcı hastalıklara karşı bir direnç kazanmaları bakımından, yaptırılmaları mutlaka elzem olan şeylerdir. Bazen aşılı olduğu halde, bu hastalıklardan birinden muzdarip olan her hangi bir şahısla yakından teması olan yavru, hastalığı kapabilir. Bu bakımdan aşılıdır diye onu mikroplu ortamdan tedric etmemek yanlış bir davranıştır. Bebeğin ne zaman ve hangi şartlarda aşılanacağına ancak doktoru karar verir. Bazı yavruların yapılan aşıları kaldırabilmesi için, aşının yanı sıra serum da yapmak icap eder.
Bir yavru aniden hastalanacak olursa, doktoru gelinceye kadar bir takım tedbirler almak, annenin yapacağı belli başlı bir iştir. İlk olarak yatağını ılık bir yere çekmeli ve eğer varsa diğer çocukları yanından uzaklaştırmalıdır. Bebek emziriliyorsa gene belirli saatlerde meme vermeli, fakat emmek istemediği takdirde fazla ısrar etmemelidir. Eğer bebek biberonla emziriliyorsa, kaynamış ve ılıklaştırılmış su vermek, yerinde bir davranış olur.
Bu arada doktorun tavsiyelerine de harfiyen riayet etmek gerekir. Mesela bebeğin sepetinin yanına bir kalem kağıt koyup her ateşi aldıktan sonra oraya kaydetmekte fayda vardır. Bebeğin yemeklerine de, hastalığı esnasında hususi bir itina göstermek lazımdır. Kaç defa dışarı çıktığına, kaç defa kustuğuna dikkat etmeli ve yardımcı malümat olarak doktora söyleyebilmek için bunları muntazaman yazmalıdır. Bu şekilde teşhisin konmasında yardımcı olunabilir. Hasta bebek, yatakta hekimin tavsiyesine göre yatırılır. Bazen kucağa alıp hafif hafif sallamak, fakat genel olarak da sessiz ve sakin bir köşede istirahatini sağlamak gerekir. Çocuğun uzun bir süre ağlamasına izin vermemek, buna mani olmak için onu oyalamak, en doğru harekettir. Yalnız dikkat edilecek husus, hasta olan bebeğin odasından çıkarılmamasıdır. Hastalık süresince banyolara ara verilmeli, yalnız sabunla köpürtülmüş bir süngerle, temizliğini yapmayı ihmal etmemelidir. Bu arada yavruyu rahatsız edecek sert hareketler yapmamak lazımdır.