Kabakulak: Nedeni, yol açtığı hastalıklar, tanısı? Kabakulak nasıl bir hastalıktır? Kabakulak hastalığının belirtileri, alınacak önlemler ve tedavisi hakkında bilgi.
Kabakulak; Kulak altındaki, bazen de çene ve dil altındaki bezleri şişiren salgın bir hastalıktır. Her mevsimde görülebilir. En fazla 5-15 yaş arasındaki okul çocuklarında olmaktadır. Bulaşma, hasta olan çocukla temas etmekle olur. Mikrop dışarıda uzun zaman yaşamaz.
Kuluçka devri iki ila üç haftadır. Bir iki gün süren iştahsızlık, bulantı ve hafif ateşten sonra çok kere sol tarafta olmak üzere kulak memesinin atında şişme başlar. İki gün içinde şişlik ve ateş artar. Fakat bu ateş devamlı değildir. Bazen belirsiz olduğu halde, bazen de 40 dereceye kadar çıkar çıkar. Kabakulak küçük çocuklarda itilat yapmaması dolayısı ile daha tehlikesizdir. Erişkinlerde ise en korkulu itilatları yapabilir. Bunların başında kısırlık gelmektedir.
Bazen anjin, difteri ve tüberküloz neticesi boyunda meydana gelen bezeler ete kabakulak görüntüsünü verdiği için, bazı aileler çocuklarının iki defa kabakulağa yakalandığını zannederler.
Tedavisinde sulu yiyeceklere yer vermeli, bu arada bol meyve suları içirilmeli ve yatak istirahatı yaptırılmalıdır. Ağrılı şişin üzerine hafif alkolle pansuman da iyi gelir. Sıcak havlu ile kapatmak ve şiş kısımları ısıtmak doğru olmaz.