Bebeklerde doğuştan olan kalça çıkığı nedir? bebeklerde kalça çıkığı belirtileri? Bebeklerde kalça çıkığı belirtileri? Kalça çıkığı nasıl anlaşılır, nasıl tedavi edilir, Bebeklerde kalça çıkığı nedir ve tüm detaylar..
Kalça çıkıklığı daha fazla kız çocuklarında görülür. Çıkıkların çoğu doğuştan olur. Hatta % 10-15 oranında da aileden geçer, yani ırsidir. Bir taraflı olduğu gibi, bazen iki taraflı olanlara da rastlanır.
Bu arızanın sebeplerinin başında, rahim içi hayatında kalçadaki kemiklerin eksik teşekkül etmesidir. Kalça kemiği bir kase gibi çukur olacak yerde, düz teşekkül ettiğinden dolayı, bacağın kemik içine girmesine imkan kalmaz ve bir nevi inkişaf bozukluğu olarak belirir.
Kalça çıkıklığını erken teşhis etmek çok zordur. Fakat tedavi bakımından erken anlaşılmış olması çok mühimdir. Arıza genelde çocuk yürümeye başladığı zaman farkına varılır. Veya çocuk yürüyemediği zaman doktora götürüldüğünde anlaşılır. İki taraflı kalça çıkıklığı, genelde 18-24 ay arası yürüyenlerde görülür. Bu bebeklerin ördek gibi karakteristik bir yürüyüşleri olur. Dikkatli bir anne, bebeğinde kalça çıkıklığı olup olmadığını anlayabilir. Bunun için de çocuk yatarken hemen kaldırılıp oturtulacak olursa, çıkık kalça tarafındaki diz, yukarı doğru çekilir. Bu taraftaki bacak, fazla açılmaz ve iki bacak yan yana getirildiği zaman arızalı olan ayak daha kısa kalır. Tek taraflı kalça çıkıklığı olan çocuklar, ayakta durdukları zaman çıkığı olan taraflarına dayanarak, diğer bacaklarını biraz dikmek suretiyle eğri dururlar. Diz ve ayak genellikle dışarı doğru dönüktür. Hareket ettirildiği zaman çıtırdı işitilir. Ve bu esnada, bebek ağrıya dayanamayarak ağlamaya başlar.
Doğuştan kalça çıkıklığı teşhis ve tedavisinde röntgen birinci derecede rol oynar. Teşhis konur konmaz, ortopedi uzmanına baş vurmak şarttır. Tedbir ne kadar erken alınırsa, tedavi o kadar kolaylaşır. Özellikle süt çocuklarında bu tedavi çok kısa ve netice yüzde yüz başarılıdır. Ailede kalça çıkıklığı olan anneler, kız çocuklarının, doğduktan bir müddet sonra röntgenlerini aldıracak olurlarsa, bütün kötü ihtimallerden kurtulmuş olurlar.
Çocuklarda teşhis yürümeden konulursa, doktorun yapacağı hafif bandajlarla iyileşme sağlamak kabildir. Yürüdükten sonra farkına varılırsa, tedavi süresi biraz uzar. Bu çağda tedavi bacağın ve kalçanın alçıya alınarak yapılmasıyla olur. Üç ila altı yaşında ise, ancak ameliyat ile neticeye ulaşmak mümkündür.