Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yılda 9 kez düzenlenen Ehliyet Sınavı Soruları 2014 ( Ehliyet Sınavı Soruları ve Cevapları ) web sayfamızda. MEB tarafından açıklanan ( Ehliyet Soruları ) Ehliyet Sınav Soruları bu sayfadan kolaylıkla bilgisayarınıza pdf formatında indirip çözebilirsiniz. İşte Ehliyet Sınav tarihleri, Ehliyet Sınav testi soruları ve Ehliyet Sınavı hakkında gerek duyulan tüm detaylar…
Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavları (MTSAS); Karayollarında seyreden araçları kullanacak sürücü adaylarına yönelik, yazılı sınavları (test) ve uygulama sınavları kapsamaktadır. MTSAS, 81 il merkezinde, başvuru sayısının beklenenden ( Sınavda, Sınava girecek aday sayısı 500 den fazla olan, en yakın sınav merkezine uzaklığı 100 km den fazla ve aday sayısı 200 den fazla olan) fazla olması durumunda Merkez Sınav Yürütme Komisyonunca uygun görülen ilçe merkezlerinde de yapılmaktadır.
9 Ağustos 2014 Ehliyet Sınav Soruları İndirmek İçin Tıklayın!
Aday, devam ettiği MTSK Müdürlüğünün bağlı bulunduğu il sınırları içinde sınava girecektir. Motorlu taşıt sürücü adaylar yazılı sınavları, MTSAS Sınav Takviminde belirtilen tarihlerde yılda 9 kez yapılmaktadır. Sürücü belgesi almak isteyen adaylar yazılı ve uygulamalı sınavlara girmek zorundadır.
Aday, öncelikle bir MTSK müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğu teorik ve uygulama derslerinin eğitimlerini tamamlamak zorundadır. MTSK”ya kayıt yaptıran, belgelerini süresi içerisinde tamamlayan, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin Özel MTSK Modülünden başvurularını kabul ettiği ve elektronik onaylama işlemi yapılan adaylar MTSAS”a girebilmektedir.
Tüm yıllara ait ehliyet sınav soruları için tıklayın. Buradan geçmiş ehliyet sınav sorularının hepsine ulaşabilirsiniz.
Aday, en fazla 5 (beş) yazılı, 5 (beş) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir. Sınav döneminde sınava girmeyen adayın 1(bir) hakkı kullanılmış sayılır. Adayın sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir yatakta tedavi gerektiren doktor raporu varsa 5 (beş) yazılı (test) ve 5 (beş) uygulama sınav hakkı bittikten sonra girmediği sınav için 1 (bir) hak daha kullanabilir. Sınav hakkı biten adayın dosyası iptal edildiği için MTSK müdürlüğüne yeni kayıt yaptırması gerekmektedir. Aday, her sınavda başarılı olduğu derslerden muaf olup, bir sonraki sınavda başarısız olduğu derslerden sınava girecektir. Başarısız olduğu derslerin sınavına girebilmek için ayrıca sınav ücreti yatırması gerekmektedir.
Sınava girebilmek için aday bilgilerinin doğru ve eksiksiz olarak, başvuru tarihleri arasında Özel MTSK Modülüne girilmiş olması gerekmektedir. Adayın sınava giremeyeceğini gösterir (Esaslar 4. Bölüm 6/12 a,b) yatakta tedavi gerektiren doktor raporu varsa, sınav yapıldıktan 5 (beş) işgünü içerisinde ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından sisteme rapor girişinin yapılmış olması gerekmektedir. Belgelerin doğruluğundan aday, sisteme bilgililerin doğru işlenmesinden motorlu taşıt sürücü adayları kurs müdürlüğü ve il/ilçe milli eğitim müdürlükleri sorumludur. Sisteme girilen adres bilgileri ve aday fotoğrafı Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşıldığından bilgilerin dikkatlice, doğru girilmesi gerekmektedir. Sisteme girilecek olan fotoğrafın son 3 (üç) ay içinde çekilmiş, renkli vesikalık olması, adayın yüzünün tanınabilecek şekilde görünür olması gerekmektedir.
(Ehliyet Sınavı) Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı e-Kılavuzu”nda önemli değişiklikler yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavları ile ilgili 2014 yılı kılavuzunu tamamladı. Kılavuzda yapılan yeni düzenleme ile birlikte yılda 7 kez yapılan ehliyet sınavı sayısı 9’a çıkarıldı. 2012 yılında 120’den 60’a düşürülen ehliyet sınavı soru sayıları yeniden düzenlendi. Ehliyet sınavı soru sayısı 60’tan 50’ye düşürülürken, süre de 75 dakikadan 60’a indirildi. Ehliyet sınavında 2013 yılında trafikte 32 soru varken, bu yıl 27’e indirildi. Araç Tekniği dersi (Motor) sınavındaki soru sayısı 12’den 10’a ve ilk yardımdaki 15 soru da 13’e düştü.
Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ‘2014 yılı Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı Kılavuzu’ hazırladı. Sınav uygulamasıyla ilgili işlemler için Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı’na, başvuruyla ilgili işlemler ise bakanlık Bilgi İşlem Grup Başkanlığı’na yapılacak. Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursu (MTSK) Modülü ile ilgili işlemleriyle Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Grup Başkanlığı ilgilenecek.
Yazılı sınav sonuçları açıklandıktan sonraki ilk haftanın sonunda (cumartesi bitmezse pazar günü veya takip eden diğer hafta sonları) uygulama sınavı yapılmaktadır.
Sertifika farkı için sınava girecek adaylar, ilgili mevzuatta belirtilen derslerden sorumlu olacaktır. Aday, yazılı ve uygulamalı sınavlardan başarılı olduğu takdirde sertifika almaya hak kazanmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü on-line olarak Özel MTSK Modülünden sertifika kontrolü yaptıktan sonra sürücü belgesi düzenleyecektir.
2. MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSUNA KAYIT YAPTIRMA ŞARTLARI
Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan adaylar, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.
a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.
b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.
c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak (sürücü eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlarda bu şart aranmaz).
d. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
e. Resmi veya özel sağlık kuruluşlarından “Sürücü Olur Raporu” almış olmak.
f. “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.
g. “Sürücü Olur Raporu”nu MTSAS uygulama takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içinde MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
h. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
ı. Son 3 (üç) ay içinde cepheden çekilmiş dört adet renkli vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
i. Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
Yabancı uyruklu adaylardan;
a. Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,
b. Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye’de kalma süresinin iki aydan az olmadığını belgelesi,
c. Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
d. “Sürücü Olur Raporu’nu MTSAS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içinde MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,
e. Son 3 (üç) ay içinde cepheden çekilmiş dört adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.
SÜRÜCÜ BELGESİ SINIFLARI
“A1” Motorlu bisiklet kullanacaklara,
“A2” Motosiklet kullanacaklara,
“B” Otomobil, minibüs veya kamyonet kullanacaklara,
“C” Kamyon kullanacaklara,
“D” Çekici kullanacaklara,
“E” Otobüs kullanacaklara,
“F” Lastik tekerlekli traktör kullanacaklara,
“G” İş makinesi türünden motorlu araçları kullanacaklara,
“H” Özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak hasta veya sakatlara,
“K” Yönetmelikte belirtilen şartlar ve esaslara göre, sürmeyi öğrenmek isteyen sürücü adaylarına, verilen sürücü belgeleridir.
SINAV UYGULAMASI
a. Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavları “MTSAS sınav takviminde” belirtilen tarihlerde, saat 11.00″de başlayıp, tek oturum olarak yapılacaktır (saat 11.00″ den sonra hiçbir aday, kesinlikle sınava alınmayacaktır).
b. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adaylar en geç saat 10.30″da sınav giriş belgesinde belirtilen salonda hazır bulunacaktır.
c. Adaylar, sınava gelirken yanında fotoğraflı ve çift mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.
d. Kimlik belgesi yanında olmayan adaylar kesinlikle sınava alınmayacaktır. Kimlik fotokopisi aslı gibi onaylı olsa dahi sınavda kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanı, pasaport ve/ veya başka sınıf sürücü belgesi hariç başka hiçbir kimlik geçerli sayılmayacaktır. Vukuatlı nüfus cüzdanı da sınavda geçerli değildir. Ancak, er ve erbaşlar askerlik görevini yaptığı birliğine nüfus cüzdanını teslim etti ise sadece “er ve erbaş askeri kimlik kartı” ile sınav alınabilecektir.
e. Adaylar, sınav salonlarına alınırken; yanlarında sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ve silah bulunup bulunmadığı kontrol edilecektir. Aday bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği için tutanakla sınavı geçersiz sayılacaktır.
f. Adaylar, sınav giriş belgesinde belirtilen sıra numarasında oturacaktır. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını adayların önünde açarak cevap kâğıtlarını dağıtacaktır.
g. Aday, fotoğraflı cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı, soyadı bilgilerini kontrol edecektir. Adayın adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya cevap kâğıdı kullanılamayacak düzeyde yıpranmışsa yeni bir cevap kâğıdına aday kimlik bilgileri salon başkanının açıklamalarına göre yazılacaktır. Salon başkanı konu ile ilgili tutanak tutacaktır.
h. Aday sınav başladıktan sonra tek/tüm derslerden sınava girdiğine bakılmaksızın ilk 60 dakika içinde sınav salonunu terk etmeyecektir. Sınav bitimine 15 dakika kala hiçbir aday dışarıya çıkarılmayacak, sınav süresince en az iki aday sınıfta kalacaktır (Bu süreler Merkezi Sistem Sınav Yönergesinde belirtilen hükümlere uygun olarak uygulanacaktır).
i. Salon görevlileri adaylara soru kitapçıklarını ve fotoğraflı cevap kâğıtlarını kontrol ederek dağıtacaktır. Aday kendisine verilen soru kitapçığını ve fotoğraflı cevap kâğıdını kontrol edecek; eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın değiştirilmesini salon görevlilerinden isteyecektir.
j. Aday cevap kâğıdı üzerindeki tüm işaretlemeleri kurşun kalemle yapacaktır.
k. Fotoğraflı cevap kâğıdındaki imza bölümü aday tarafından mutlaka mürekkepli kalemle imzalanacaktır.
l. Fotoğraflı cevap kâğıdında bulunan “Bu Bölüme Dokunmayınız” kısmı hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.
m. Her sürücü belgesi türüne göre dört ayrı kitapçık türü vardır. Fotoğraflı cevap kâğıdında adayın soru kitapçığı türü yazmaktadır. Adaylar cevaplarını soru kitapçığının kapağında belirtilen örnekte olduğu gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyecektir
n. Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.
o. Soru sayısı, sınav kuralları ve sınav süresi soru kitapçığının ön kapağında belirtilmiştir. Bu bilgiler salon görevlilerince sınav başlamadan önce okunacaktır.
p. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar, fotoğraflı cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacaktır.
r. Sınavda fotoğraflı cevap kâğıdının başkaları tarafından görülerek kopya çekilmesi halinde kopya işlemi yapılacaktır (bilgisayar ortamında kopya analizi yapılacağından ikili ve toplu kopya çektiği anlaşılan adayların sınavı geçersiz sayılacaktır).
s. Adaylar sınav sırasında sorulara verdikleri cevapları hiçbir şekilde almayacaktır.
t. Aday sınava girmedi ise salon yoklama listelerine ve cevap kâğıtlarına salon görevlilerince işaretlenecektir.
u. Unutulan ve sınav güvenlik kutularına konmadan YEĞİTEK Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığına gönderilen sınav evrakı kabul edilmeyecek ve değerlendirme dışı bırakılacaktır.
Sınav bitiminden sonra;
Adaylar, soru kitapçığını, cevap kâğıdını ve sınav giriş belgesini salon görevlilerine teslim edecek ve salon yoklama tutanağını imzalayacaktır.
Salon görevlileri, salona ait sınav evrakını adayların önünde kontrol ederek toplayacak, sınav güvenlik torbasına koyup kapattıktan sonra bina sınav komisyonuna teslim edecektir.
Bina sınav komisyonu, salonlardan gelen sınav güvenlik torbalarını ait oldukları sınav evrak kutularına koyarak seri numaralı güvenlik kilidi ile kapatacak ve görevli kuryelere tutanakla teslim edecektir. Bu kurallara uymadığı tespit edilen adayların sınavı tutanakla iptal edilecek ve sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer adayların dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav sırasında uyarıda bulunmayabilecektir. Bu adayların kusurları ve kimlik bilgileri bir tutanakla sınav evrakına eklenecektir. Bu adayların sınavı YEĞİTEK tarafından geçersiz sayılacaktır.
2014 Ehliyet Sınav Tarihleri
12- Ocak 2014 Pazar
08 -Şubat -2014 Cumartesi
08 Mart 2014 Cumartesi
14- Haziran 2014 Cumartesi
12 -Temmuz 2014 Cumartesi
09 -Ağustos 2014 Cumartesi
06- Eylül 2014 Cumartesi
18 -Ekim 2014 Cumartesi
9 -06 -Aralık 2014 Cumartesi
Milli eğitim bakanlığı 2014 Yılında yapacağı ehliyet sınav sonuçları için daha çabuk açıklanma tarihleri belirlemiş. 2014 yılında yapılacak olan her sınav tarihinden itibaren 10 gün içeresinde 2014 ehliyet sınav sonuçları açıklanma tarihi belirtmektedir. Kaynak: huzursayfasi.com