Sükutla geçiştirmek deyiminin anlamı
Asıl mesele üzerinde bir şey konuşmamak, sessizce atlamak.
Örnek: Sükutla geçiştirdi, ama ben onunla tekrar konuşacağım.
Sükut ikrardan gelir deyiminin anlamı
Susmak kabul etmek demektir.
Sukutuhayal deyiminin anlamı
Hayal kırıklığı.
ATASÖZLERİ
Söz gümüşse sükut altın
* Konuşmak her ne kadar iyiyse de, susmak bazen konuşmaktan daha iyi sonuç verir. Öyle ki, hiç ummadığı zamanda bile kişinin sarf ettiği sözler başına iş açabilir; onu zor duruma sokabilir.
* Konuşmak güzel, hatta yararlıda olabilir. Ama susmak ondan iyidir. Çünkü konuşmak insanın başına bir takım işler açabilir yada sözüne yalan katmak zorunda kalır. Oysa susan kimse için böyle birşey söz konusu değildir. Konuşmanın ve dinlemenin yeri ve zamanı vardır. Susmak bazen konuşmaktan daha iyi sonuç verir. Susması gereken yeri ve zamanı iyi bilen kişi, çevresinde sevilir ve sayılır.
* Konuşmak güzel, yararlı bir şey olabilir. Ama susmak ondan iyidir. Çünkü konuşmak insanınbaşına birtakım işler açabilir. Susan için böyle bir şey söz konusu değildir.
* Susmak çoğu kez konuşmaktan daha yararlıdır. Yerinde konuşmasını, yerinde susmasını bilmek gerekir. Kişi yersiz konuşmalarıyla başına iş açabilir. Oysa susan kişi için böyle bir tehlike söz konusu değildir. Ayrıca dinleyen kişi, karşısındakinden çok şey öğrenir. Öyleyse konuşmanın da, susmanın da bir zamanını, yerini bilmek gerekir.
* Gümüş ve altın değerli madenlerdir. Gümüş değerli olmakla birlikte zamanla kararması, parlaklığım yitirmesi nedeniyle altmdan daha az değere sahiptir. Çünkü altın kararmaz, parlaklığını yitirmez, dış özelliklerle değerinden bir şey eksilmez. Susmak da çoğu kez konuşmaktan daha yararlı olmakla, gümüş karşısında altının değerindedir. Öyle yerler olur ki susmasım bilmek kişiye bir erdemlik kazandırır; konuşmak ise başkasını kırmaya, yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Dinleyen başkasından çok şeyler öğrenir, konuşan yeni bir şey öğrenmez, bildiklerini aktarır. Önemli olan konuşulması gereken yer ile susulması gereken yerleri bilmektir.
Sükut ikrardan gelir
* Susmak kabul etmek demektir. Bir kişi, kendisine yapılan suçlamalara karşı itiraz etmiyor, kendisine yapılan tekliflere ses çıkarmıyorsa, bu “evet, kabul ettim” demek anlamına gelir.
* Bir suçlama karşısında susmak, suçlamayı kabullenmek demektir. Kişi nerede konuşacağını, nerede susması gerektiğini iyi bilmelidir. Kimi yerde söz gümüş, sükût altın olabileceği gibi, yerine göre de söz altından daha gerekli daha değerli olabilir. Bir suçlama karşısında kalan kişi, gerçekten suçsuz ise kendisini savunmak için konuşmalıdır. Bildiği gerçekler varsa ortaya koymalıdır. Kişinin kendi hakkını korumak kadar doğal bir şey olamaz. Suçlanan kişinin suçlamalar karşısında konulmaması, suçunu kabullenmesi olarak anlaşılır.
* Bir kimse, kendisine yöneltilen ithamı yada yargıyı sözlü olarak yada kaş, göz işaretleriyle karşılık vermiyorsa “evet” diyor sayılır.
* Bir kişiye: Sen şöyle bir iş yaptın mı? (yapmışsın) diye sorulduğunda karşılık vermiyorsaevet diyor sayılır.