Padişah yasağı üç gün sürer
* Padişahlık idaresi, bir kişinin sözünün geçtiği bir yöntemdir, keyfidir. Bugün çıkarılan yasaklar, yarın bir neden ile ortadan kaldırılırlar. Bunun içindir ki emirlerinin devamlı olacağını düşünmemek lazımdır.
* Tek kişiye bağlı yasaklar kalıcı olmaz. Araya dost ahbap çıkarı girince konulan yasaklar kolayca kalkıverir. Padişahlık zamanındaki yönetimin ne denli etkisiz olduğuna bir örnek: Bir yasak çıkarılırdı ama birkaç gün sonra uygulama gevşetilirdi; yasağa aldıran olmazdı. Halk, bu sözle yönetenlerin durumunu kurallaştırdı ve onlara inanmadığını belirtti.
Padişahın bile arkasından kılıç sallarlar
* Kendisinden çekinilen kimselerin yüzüne karşı bir şey diyemeyenler onu arkasından çekiştirirler, hakkında atıp tutarlar. Çünkü hasmı karşısında değildir, arkasından konuşmak da kolaydır.
* Kendisinden çekinilen kimsenin yüzüne karşı kimse ağız açmaz. Buna karşılık en güçlü kimsenin bile arkasından herkes düşmanlık gösterisinde bulunur.
Körler memleketinde şaşılar padişah olur
* Bilgisiz, anlayışsız, beceriksiz insanların bulunduğu bir yerde, çok az bilgi, anlayış ve becerisi bulunan kişiler başa geçip yönetimi ele alırlar.
* Hepsi bilgisiz olan bir çevrede azıcık bilgisi bulunan başa geçer.
* Bilgi, uygar insanların meydana getirdiği toplumları niteliksiz ve aşağılık insanları yönetemezler. Kafaları ve gönülleri aydınlık olan insanlar, kendilerine yaraşır bir yönetimi ve yöneticiyi mutlaka bulurlar. Ancak, hepsi bilgisiz ve kapkara cahil olan bir toplumda azıcık bilgisi bulunan kimseler başa geçer.
Dilden gelen elden gelse, her fukara padişah olur
Kişi, her söylediğini yerine getiremez. Her istediğini elde eden insan da yoktur.
Baş başa bağlı, baş da padişaha
Bulunduğumuz yerdeki yöneticiler, bir üst yöneticiye; üst yönetici ise en üst yöneticiye bağlıdır. İnsanların başına buyruk hareket etmeleri böylelikle önlenir, bir sorumluluk zinciri oluşturulur. Alttakiler üsttekilere, üsttekiler de yasalara karşı sorumlu olurlar. Bu durum toplumların genel düzenini sağlamış olur.
Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var
Makam veya mevkisi ne kadar yüksek olursa olsun, kişinin kibirlenmesi, büyüklük taslaması hoş değildir. Büyükten daha büyük, iyiden daha iyi her zaman vardır.
Padişahlar halka, bilginler padişahlara hükmeder
Yöneticiler, yönettikleri halka en iyi ve adil şekilde hizmet etmekle yükümlüdür. Kişinin padişah -yönetici- olması, her şeyin en doğrusunu biliyor anlamına gelmez. Çünkü akıl akıldan üstündür. Yönetici olarak bir kişi öne çıkmış olsa da, yöneticileri yönlendiren danışmanlar vardır. O kişiler de bir bakıma yöneticiyi yönetmiş olurlar.
Ahali isterse, padişahı tahttan indirir
Bir toplumda halkın gücü, bütün güçlerin üstünde yer alır.
Her vaktin bir padişahı var
* Her iş için ideal bir zaman aralığı vardır. İşler bu uygun zaman aralığında yapılırsa başarı elde edilir.
* Bir şey her zaman aynı değerini ve önemini korumaz.
Padişah olsan da er kişi niyetine derler
Dünyadaki makamı ne olursa olsun herkes eceli geldiğinde bu dünyadan gidecektir. Ecel kişinin vasıflarına göre gelmez.
Çingeneyi padişah yapmışlar, önce babasını asmış
Bazı görgüsüz ve karaktersiz insanlar, kendilerine bir yetki verildiğinde ne oldum delisi olurlar. Öyle ki değil yabancılara, en yakınlarına bile yetkilerini kullanıp kötülük yapmaktan, zarar vermekten çekinmez.