İp inceldiği yerden kopar
* Bir durum, bir olay ve bir iş en zayıf yerinden, en çürük noktasından bozulur veya kopar.
* Bir yapı, malzemenin çürüdüğü kısmından; bir işletme, yönetim kademesinde meydana gelen acz ve çaresizlikten çöker. Bir toplum da, hassas olduğu konularda birbirine düşürülürse zayıf düşer ve dağılır. Sonuç olarak bir durum, en çürük, en zayıf yerinden patlak verir.
* İşlerimizin bozulmasına neden olabilecek zayıf noktalar bırakmamalı. Giriştiğimiz işlere gereken önemi vermeliyiz. Her iş belirli bir emek, bir güç harcanarak yapılmaktadır. Harcanan bütün çabalarm boşa gitmemesi için en küçük ayrıntılara bile değer vermeli, önemsizdir diye ihmal etmemeliyiz. Bir ipin her tarafının aynı kalınlıkta olması halinde kopmasının düşünülemeyeceği gibi, işimizin de bütün ayrıntılarına önem verildiğinde başarısızlığa uğranması düşünülemez. Baştan sağlam yaptığımıza inandığımız yönlerini de arada sırada kontrol etmeli, düzeltilmesi gereken yerleri düzeltmeliyiz.
Çok incelme, koparsın
* Her zaman aşırı kibarlık ve yumuşaklık gösterme, zarar görürsün.
* Bir iş yapılırken çok fazla titizlik gösterilirse, işin başarıyla sonuçlanması mümkün olmayabilir.
Kalın incelene kadar, ince üzülür
Güçlü ile zayıfın, zengin ile yoksulun; bir sıkıntıya, bir hastalığa, bir zarara dayanma güçleri aynı değildir. Kötü bir durumla karşılaşan güçlü ya da zengin, gücünün bir bölümünü yitirir. Aynı durumdaki zayıf ya da yoksul ise, gücünün tamamını tüketir.