Reca; ummak, ümit etmek, arzu etmek, iyi bir beklenti içinde olmak, yalvarmak, dilek gibi anlamlara gelir. Tasavvufta ise reca; kalbin istenilen, sevilen bir şeyi umması ve bundan ferahlık ve rahatlık duyma hâli demektir. Havt ise, korku demektir. İşte reca kelimesi ile ilgili cümleler.
– Recâ, ileride meydana gelmesi umulan arzu edilen bir şeye kalbin duyduğu ilgidir.
– Kul sıhhat halinde korkulu ve ümitli bulunmalı, havf ve recâsı birbirine eşit olmalı; hastalığı halinde de recâ (ümit) yönü kuvvetli olmalıdır. (Hadîs-i şerîf)
– Her sözüm, her nazarım vaslını etmekte recâ. (C. Şahâbeddin)
– İnsanın Allah’ın azâbına veya gazabına mâruz kalabileceğini düşünmesi havfa, lutfuna ve nîmetine nâil olabileceğini düşünmesi recâya sebep olur. (Süleyman Uludağ)
– Cenâb-ı Hak’tan bir an dahî gâfil kalmazlar. Onların ömürleri, amel-i sâlihlerle dolu bir ibâdet ömrü olur. Âkıbetleri hakkında dâimâ havf ve recâ (korku ile ümit) arasında olurlar. Mahşerdeki büyük hesâbın dehşet ve şiddetinden gönülleri ürperir, Allah korkusuyla gözyaşı dökerler.
– Peygamber efendimiz, ölüm döşeğinde yatan bir hastanın ziyâretine giderek, ona, kendisini nasıl hissettiğini sorar. Adam; “Günâhımdan korkuyor, fakat Allahü teâlânın
rahmetinden de ümîdimi kesmiyorum” deyince; Resûlullah efendimiz; “Mü’minin kalbinde havf (korku) ve onu ile recâ toplandığı müddetçe, Allahü teâlâ o kuluna ümit verir korktuğundan emîn kılar” buyurmuştur. (Hadîs-i şerîf)
– Müʼmine düşen, bütün kulluk vazifelerini elinden geldiği kadar yaptıktan sonra, sâlih amellerine de, döktüğü gözyaşlarına da güvenmeyip dâimâ tevbe-istiğfâr ederek Allâhʼın af ve mağfiretini ümîd etmektir. Bu hususta evliyâullâhʼın havf ve recâ, yani korku ve ümit hâli, bizlere en güzel örnektir.
– Nasrâbâzî şöyle demiştir: Ümit (recâ) seni ibâdete sevkeder, korku (havf) seni günahtan uzaklaştırır, murâkabe ise seni hakîkatlar mertebesine ulaştırır. (Kuşeyrî Risâlesi Terc.)
– Ahiretleri hakkında ilâhî teminat altında bulunan peygamberler dahî, “havf ve recâ / korku ve ümit” duyguları arasında dâimâ ilâhî rahmete sığınmışlardır.
– Recâ (ümit)nın en faydalısı ise amel etmeni kolaylaştıran ümittir (Kuşeyrî Risâlesi Terc.)