Isparta 2024 Ramazan iftar saatleri saat kaçta? 2024 Isparta sahur vakitleri , Isparta ezan ve namaz saatleri web sayfamızda. İşte Isparta Ramazan imsakiyesi 2024 ve tüm ayrıntılar…
Müslüman aleminin oruç ibadetini yerine getirdikleri Ramazan ayı bu yıl 11 Mart 2024 Pazartesi günü tutulacak oruç ile başlayacak ve 9 Nisan Salı günü tutulan oruç ile sona erecek.
Ramazan ayı, Kameri Takvime göre dokuzuncu aydır. İslâmda yılın en kutsal ayı olarak kabul edilmiştir. Çünkü yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim bu ayda nâzil olmaya başlamış, İslâmın beş temel direğinden biri olan orucun bu ayda tutulması emredilmiştir.
Ramazan; rahmet, mağfiret, bolluk ve bereket ayıdır. İçinde bin geceden daha hayırlı olan Kadir Gecesi bulunur. Bu ayda rahmet kapıları ardına kadar açılır. Şeytanlar zincire vurulur. Müslümanlar senenin en mübarek günlerini yaşar, ibadetlere koyulurlar. Ramazan ayı hilâlin görülmesi ile başlar. Genellikle yirmidokuz, bazan da otuz gün devam eder. 2024 yılında ise Ramazan ayı 30 gün tutulacak. Bu süre içinde gücü yetenlerin oruç tutması farzdır. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır.
İFTAR DUASI
اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَ بِكَ آمَنْتُ وَ عَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَ عَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ
Okunuşu: Allahumme leke sumtu ve bike amentu ve aleyke tevekkeltu veala rizkike eftertu.
Anlamı: Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım.
www.huzursayfasi.com Ailesi olarak Tüm İslam Aleminin Mübarek Ramazan Ayını Kutlar Sağlık, Huzur ve Mutluluklar Dileriz.
ISPARTA 2024 RAMAZAN İMSAKİYESİ
2024 Isparta Ramazan Bayram Namazı: 10 Nisan Çarşamba Günü Saat: 07:00
Ramazan Ayı Faziletleri
Ramazan ayı fazilet bakımından nice güzelliklerin bahşedildiği mübarek bir zaman dilimidir. Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delili olarak kendisinde Kur’an indirilen aydır…”
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Ramazan ayı ile ilgili olarak: “Bir kimse, inanarak ve sevabını yalnızca Allah’tan bekleyerek, Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” buyurmuştur.
Yine bir başka Hadis-i Şeriflerinde ise: “Ramazan öyle bir aydır ki, Allah gündüzleri oruç tutmayı farz ve gece ibadet etmeyi de nafile kılmıştır. Ramazan, sabır ayıdır. Sabrın karşılığı ise cennettir. Ramazan ihsan ve yardımlaşma ayıdır. Mü’minin rızkı bu ayda artar, bereketlenir… Ramazan ayı öyle bir aydır ki, evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden azad oluştur.” buyurmaktadır.
Oruç ayı olan Ramazan ayı, birçok hikmeti ihtiva eder. Bu açıdan bakıldığında pek çok ferdi ve sosyal faydaları vardır. Oruç tutarak belirli bir zaman yeme içme ve cinsel arzularına karşı koyan kişi, sebat, kanaat, metanet ve sabır gibi ahlaki güzelliklere sahip olur; aç kalarak nimetlerin kıymetini bilir ve bu vesile ile yoksulların halini düşünüp onlara merhamet ve şefkat hisleriyle yaklaşmasına sebep olur.
Ramazan, oruçla beraber nefislerin terbiye edildiği, zekât, sadaka ve iftarlarla yoksulların doyurulup gözetildiği, Kur’an okuma, mukabele takip etme, teravih kılma, zikir, dua ve niyazlarla sevap ve mükâfatın arttığı; af ve mağfiretin çokça ihsan edildiği bir feyz, rahmet ve bereket ayıdır.
Hangi hallerde Ramazan ayında oruç tutulmayabilir?
İslam dini, kişileri, güçleri nispetinde sorumlu tutmuş, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir. Aşağıdaki mazeretlere sahip kimselerin Ramazanda oruç tutmakla yükümlü olmayıp daha sonra kaza etmelerine veya yerine fidye vermelerine ruhsat tanınmıştır:
a) Yolculuk: Yolculuk, Ramazan ayında oruç tutmamak için ruhsat olarak kabul edilmiştir. Yolculuk esnasında tutulmayan oruçlar, daha sonra kaza edilir. Kur’an’da “Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allâh’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” buyurulmaktadır. (Bakara, 2/183-184). Geceden oruç tutmaya niyetlenip de gündüzleyin yolculuğa çıkmak zorunda olan kimse yolculukta zorluk çekerse, daha sonra kaza etmek üzere orucunu bozabilir. Ancak orucunu tamamlaması daha uygundur. Hz. Peygamber, Mekke’nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kedîd denilen yere varınca orucunu bozmuştur. (Buharî, “Savm”, 34; Müslim, “Sıyam”, 15) Bu uygulama, sefere çıkınca orucun bozulabileceğini göstermektedir.
b) Hastalık: Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile, hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin Ramazan ayında oruç tutmayıp, iyileştikten sonra bunları kaza etmelerine izin verilmiştir. Yukarıda zikredilen âyet buna işaret etmektedir. Uzman bir hekim tarafından oruç tutması hâlinde hasta olacağı bildirilen kimse de hasta hükmündedir.
c) Hamilelik ve çocuk emzirme: Oruç tutmaları kendilerine veya çocuklarına zarar vermesi hâlinde, hamile kadınlar oruçlarını tutmayabilirler. Emzikli kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocuklarının zarar görebileceği durumlarda oruç tutmayabilirler. Hz. Peygamber buna müsaade etmiştir (Nesâî, “Sıyam”, 50-51).
d) Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak: Oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar gelmesinden korkan kimse, orucunu tutmayabilir. Bu durumda olanlar, izinli olduğu günler veya uygun zamanlarda tutamadıkları oruçları kaza ederler. Bir zorunluluk olarak, ağır işlerde çalışmak zorunda olan kişiler oruçlu olarak çalıştıkları takdirde sağlıkları risk altında kalacaksa, Ramazan ayında tutamadıkları oruçlarını uygun bir zamanda kaza ederler.
e) Yaşlılık: Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç yerine fidye verebilirler. Bakara sûresinin 184. âyetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fidye vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.
Ramazan orucu kimlere farzdır?
Akıllı, ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına engel bir mazereti olmayan her Müslümanın Ramazan orucunu tutması farzdır.
Oruca niyet nasıl yapılır?
Niyet, ibadetlerin kabulünün ön şartıdır. Niyetsiz yapılan amel ibadet değeri kazanmaz. Niyetin asıl gerçekleştiği yer kalptir. Bu da yapılacak ibadete başlama sırasında o ibadetin bilincinde olmakla gerçekleşir. Niyetin dil ile söylenmesi, kalben yapılan niyetin dışa vurulmasından ibaret olup, menduptur. Buna göre her ibadette olduğu gibi oruçta da kalben niyet etmek yeterlidir.
Oruç için niyetin vakti, akşam namazı vaktinin girmesiyle birlikte başlar. Oruç için sahura kalkılması fiili bir niyettir. Kişi sahura kalkmamış olsa bile sabah bu bilinç içinde ise niyetli sayılır.
Ramazan orucu ile günü belirlenmiş adak orucu ve nafile oruçlarda niyet etme zamanı, öğle namazına yaklaşık bir saat kalana kadar devam eder. Bunların dışındaki, kefaret, kaza, günü belirlenmemiş adak oruçlarında ise “imsak”tan önce niyet edilmesi gerekir.
2024 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
9 Nisan Salı Ramazan Bayramı Arifesi
10 Nisan Çarşamba Ramazan Bayramı 1.gün
11 Nisan Perşembe Ramazan Bayramı 2.gün
12 Nisan Cuma Ramazan Bayramı 3.gün
ISPARTA İLİ HAKKINDA BİLGİ
Isparta, Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde bulunan bir ildir. İl toprakları; kuzey ve kuzeybatıdan Afyon, doğudan Konya, güneyden Antalya, güneybatıdan Burdur illeriyle çevrilidir. 30°01′ ve 31°33′ doğu boylamları ile 37°18′ ve 38°30′ kuzey enlemleri arasında kalır. ısparta yüzölçümü 8.993 km², alan kodu 246’dır. Isparta nüfusu 2018 yılına göre 441.412’dir.
Yüzey Şekilleri
Dağlar, göl, ova ve yaylalardan oluşan karmaşık, iç içe yer şekilleriyle kaplı Isparta, kuzeybatı, kuzeydoğudan dağlarla çevrilidir. Kuzeydoğuda Afyon sınırına koşut uzanan Sultan Dağları, kuzeyde Top-raktepe’de 2.531 m’ye ulaşır. Eğirdir Gölü’nün kuzeydoğusunda Çirişli Dağı (1.889 m), gölün kuzeybatısında Barla Dağı (2.372 m) etekleri, gölü iki yandan daraltır. Barla Dağı’nın batısında, aynı kütlenin uzantısı durumundaki Kapıdağ (2.440 m) yükselir. Eğirdir Gölü ile Beyşehir Gölü arasında kalan dağlık bölgenin (Anamas Dağları) kuzeyinde Güllüce Dağı (2.115 m), Beyşehir Gölü’nün kuzeybatısında Çiçek Dağı (2.390 m) yer alır. En yüksek nokta Dedegül Dağı (2.980 m), ilin güneyindedir. Eğirdir Gölü’nün güneyi çukur bir alanla kaplıdır. Kovada Gölü bu çukurluk alan üzerindedir. Davras Dağı (2.635 m), bu çukur alanın batısında, Dalup Tepe (2.033 m) doğusun-dadır. Söğüt Dağlan, Burdur Gölü’nün kuzeyinde il sınırları içine sokulur ve en yüksek noktada 1.831 m’ye ulaşır. Kuyucak Dağları, Eğirdir Gölü’nün, güney ucundan başlar, Antalya’ya kadar uzanır. İl merkezinin güneydoğusunda Akdağ (2.271 m) yükselir. Kuleönü ve Bozanönü düzlükleri, kuzeyde fazla olmayan yükseltilerle Isparta Ovası’ndan ayrılır. Batıdaki Keçiborlu, doğudaki Şarkikaraağaç Ovaları, ilin öteki önemli düzlüklerini oluşturur. Dağlar, göller, ova ve çukur alanların yanı sıra, dağlık aranda çeşitli yükseltilerde yaylalara rastlanır (Atabey, Senirkent, Avşar, vb). Eğirdir Gölü’nün güneydoğusundan doğan, Dedegül Dağları’nın batısında akarak Antalya’ ya geçen ve Akdeniz’e dökülen Köprü Irmağı ile Eğirdir Gölü’nün bir bölüm sularını Akdeniz’e boşaltan Aksu Irmağı başlıca akarsulardır. Türkiye’nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü (468 km2), il sınırları içindedir. İl merkezinin batısında Burdur, doğusunda Beyşehir göllerinin çok az bölümü il sınırları içinde kalır. Ayrıca, Isparta Ovası’nın güneybatısında dağlar arasında Gölcük adı verilen 1 km2’lik 1.5 km çapında, yağış ve kaynak sularıyla beslenen küçük bir krater gölü vardır. Bu göl, dipten açılan bir kanalla Isparta’nın su gereksinimine katkı sağlar. Sücüllü Irmağı üzerinde yapay Yalvaç Baraj Gölü yer alır.
İklim ve Bitki Örtüsü
Genelde Akdeniz ikliminin etkisi altında kalan ilin çukur alanlarında sıcak yazlar, soğuk kışlar, karasal iklimin özelliklerini yansıtır. Yıllık ortalama sıcaklık 12°C, en soğuk ay ocak (ortalama 1.7°C), en sıcak ay temmuzdur (ortalama 23°C). Bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık 37.5°C (1930), en düşük sıcaklık -21°C (1974), 0°C’deki gün sayısı “69, yıllık ortalama yağış 605.2 mm’dir. En çok yağış alan aylar aralık, ocak, şubat, mart (ortalama 81.5 mm), en az yağış alan aylar temmuz, ağustos, eylül (ortalama 14.4 mm) aylarıdır. Yıllık ortalama yağışlı gün sayısı 102.5’dir. Yağış ilin kuzeyine doğru azalış gösterirken güneye doğru artar. Kar yağışlı günler sayısı yılda yaklaşık 8 gün, karla örtülü günler sayısı 15 gündür. En çok esen ve en hızlı rüzgâr yönü güney ve güneydoğudur. Bitki örtüsü açısından Akdeniz bitki coğrafyası bölgesine giren ilde, bakı (yamaç yönü), yükselti ve anakaya özelliklerine bağlı değişim gösteren orman ve doğal bitki örtüsü görülür. Eğirdir Gölü’nün doğusunda Beyşehir Gölü’ne uzanan alanda meşe ve karaçam ormanları egemendir. Gölün 15-20 km güneyinde başka yerde örneği görülmeyen kasnak meşesi ormanlarına yer yer saçlı meşe, lübnan meşesi karışımları katılır. Ormanların büyük bölümü Eğirdir ve Beyşehir gölleri arasında ve güneye doğru yayılır. Burdur ve Eğirdir göllerinin kuzeyinde büyük parçalar biçiminde ormanlara rastlanır. Karaçam, toros sedirinin egemen olduğu ormanlar altında çeşitli ardıç türleri, kermez meşesi, akçaağaç, dişbudak ve maki türleri vardır.
Toplusal Yapı ve Ekonomi
İlin nüfus yoğunluğu ülke ortalamasının altındadır. Deniz düzeyinden 1.024 m yükseltideki il merkezi, aynı adlı olan ovanın kenarında kuruludur. Merkez ilçe ile Yalvaç nüfusu en yüksek ilçelerdir. Ekonomik etkinlikler büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanır. Gül yetiştiriciliği, gülyağı üretimi, halı dokumacılığı, öteki önemli gelir kaynaklarım oluşturur. Kovada Gölü’nde dışsatıma yönelik kerevit üretimi ve kavak yetiştiriciliği yaygınlık kazanmaktadır. Ormanlardan yılda ortalama 150 bin ton orman ürünü sağlanır. Türkiye’nin en zengin kükürt yatakları Isparta’nın Keçiborlu İlçesi’ndedir. İlçedeki kükürt işleme tesisinde toz ve parça kükürt işlenir. Kükürtün, yanı sıra, Şarkikaraağaç ve Yenişarbademli’de demir filizi, Yalvaç’ta manganez yatakları vardır. Türkiye’nin gülyağı, dışsatımının % 95’ini gerçekleştiren 8 gülyağı fabrikasında yılda ortalama 350-400 kg ince, 1.100-1.200 kg kalın yağ üretilir. Yün ipliği, çimento, yem, kereste, öteki endüstri etkinlikleridir. Türkiye’de el tezgâhlarında dokunan halıların % 45’i Isparta’da üretilir. İlde 27’si halk, l’i çocuk, toplam 28 kitaplık vardır. Çevre iller, büyük merkezler ve kendi ilçeleriyle düzenli karayolu bağlantısı bulunan il merkezi, Ankara’ya 426 km, İstanbul’a 617 km, Burdur’a 56 km, Antalya’ya 150 km, Konya’ya 227 km, uzaklıktadır. İl merkezinden Eğirdir İlçesi’ne kadar uzanan demiryolunun Denizli, Afyon, Uşak ile bağlantısı vardır.