Hanım kırarsa kaza, halayık kırarsa ceza
Patron veya işveren durumundaki kişilerin yaptığı hatalar genellikle hoş görülür. Fakat buyruk altında çalışanların en küçük hataları bile suç sayılarak cezalandırılır.
Sana kötülük yapanı, iyilik yaparak cezalandır
Kötülüğe kötülükle karşılık verirsen, senin de kötülük yapan kişiden bir farkın kalmaz. Ona, onun sana davrandığı gibi davranmış olursun. Fakat kötülüğe iyilikle karşılık verirsen, kötülük yapan kişinin beklemediği, ummadığı bir şey yapmış olursun. Bu durum onu rahatsız eder, yaptığını sorgular, vicdan azabı hisseder.
Akılsız başın cezasını ayaklar çeker
* İyice düşünülmeden, plan ve program yapılmadan verilen kararlar, girişilen eylemler kişiyi beklemediği kötü sonuçlarla karşı karşıya bırakır, çıkmaza sokar. Ortaya çıkan aksaklıkları gidermek için bazen her şey en baştan yapılır. Akıllıca atılmayan bir adım daha çok emek, zaman, para kaybına sebep olur.
* Yönetici konumundaki kişilerin düşüncesizce verdikleri yanlış kararlar ve ortaya koydukları tutumların doğurduğu kötü sonuçların sıkıntılarını, zahmetini buyruk altında çalışanlar çeker.
Yaramazın cezası kendisidir
Söz dinlemeyen, uslanmayan, disiplinsiz davranan birine başkalarının kötülük yapmasına gerek yoktur. Böyle birinin kendi başına açtığı dertler, kendine yeter de artar. Unutulmamalıdır ki; insanın kendi kendine ettiğini, dünya bir araya gelse edemez.