Ali Talat Bey, 1869 yılında Tokat’ta dünyaya gelmiş ünlü Türk mimar’dır. Ali Talat, Neo-klasik Türk mimarlığının öncülerindendir. Birinci Ulusal Mimarlık Akımı ile özdeşleştirilen birçok projesi vardır.
Ali Talat Bey, ilk ve ortaöğrenimini Eyüp Sultan İptidai mektebi ve Kocamustafapaşa askeri rüştiyesinde yaptı. Bir süre Sanayii Nefise Mektebi’nin Resim Bölümü’ne gittikten sonra 1888 yılında Hendese-i Mülkiye Mektebi’ne girdi, 1895 yılında birincilikle bitirdi ve aynı okulun köprücülük, kâgir ve ahşap inşaat dersleri öğretim görevine getirildi.
19. yüzyılın ikinci yarısında Avrupa mimarlığında eski ve Antik Çağ mimarlığından yararlanma eğilimi, özellikle yapıların cephe görünümlerinde, Antik Çağ’ın mimarlık öğelerini kullanma tutumundaydı. Türkiye’de de Ziya Gökalp ile başlayan milliyetçilik akımı mimarlık alanında barok, rokoko,ampir ve eklektik üslupların ağır ve sıkıcı etkilerinden kurtularak yeni bir mimarlığa, milliyetçi benliğe dönme çabalarına dönüştü. Bu etkilerle Evkaf Nezareti’ndeki görevi sırasında da Mimar Kemalettin Bey ile birlikte Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi akımının öncülerinden biri oldu. Türk yapı sanatını etkileyen yabancı mimarlık öğelerinden kurtularak kendimize özgü mimarlığımıza dönme çabalarını başlattı. İstanbul’da bazı türbeleri restore etti. Boğaziçi’nde Beşiktaş, Kuzguncuk ve günümüze gelemeyen Üsküdar iskelelerinin neo klasik üslupta projelerini hazırladı.
Mimar Kemalettin Bey ile birlikte Fenni Mimari adlı bir eser yazdı. Ayrıca İnşaat ve İmalatta İşçilik adı altında 4 ciltlik bir eseri daha vardır. Ölümünden sonra da Sanayii Inşaiye ve Mimariyede Doğramacılık, Marangozluk ve Silicilik adlı bir başka eseri de yayımlandı. Ali Talat Bey, 1922 yılında İstanbul’da vefat etti.