Ramazan ayının müjdecisi kabul edilen Berat Kandili (gecesi) Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Buda 2024 yılında 24 Şubat Cumartesi günü’ne denk geliyor. Berat kelimesinin aslı ‘Berâettir.’ Berat sözlükte, bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak demektir. Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı `Leyle-i Beraa` (Berat Gecesi) olmakla birlikte `Leyle-i Mübareke`, `Leyle-i Rahmet` ve `Leyle-i Sakk` isimleridir.
Üç Aylar’ın son kandili ve Ramazan’ın habercisi Berat Kandili; Allah’ın fazladan rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir.
Berat gecesi Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi âdet halini almıştır. Hz. Peygamber’in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- “Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şâban’ın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir. (Tirmizî, “Savm”, 39; İbn Mâce, “İkāme”, 191)
Diğer bir rivayete göre de Hz Peygamber (sav), “Şâban’ın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur. (İbn Mâce, “İkāme”, 191) Ancak eserlerinde bu hadislere yer veren Tirmizî ve İbn Mâce, bunların sened yönünden zayıf olduğuna da işaret etmektedirler. Bir kısım âlimlerin, kıblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’dan Mekke’deki Kâbe istikametine çevrilmesinin hicretin ikinci yılında Berat gecesinde vuku bulduğunu kabul etmeleri de geceye ayrı bir önem kazandırmaktadır.
Bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme bağlanıp ifası için Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilir. Gecesini ibadet ve dua ile gündüzünü oruçlu geçirmek faziletlidir.
Berat gecesine ait beş haslet vardır:
– Her önemli iş bu gecede ayırdedilir.
– O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.
– İlâhi rahmet yayılır.
– Mağfiret gecesidir.
– O gece, Resûlullah’a şefaat hakkının tamamı verilmiştir.
Çünkü, Hz Muhammed (s.a.v.), Şaban’ın onüçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, ondördüncü gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, onbeşinci gece yine talep etmiş, bu gece şefaatın tamamı ihsan edilmiştir. Bu şefaatten mahrum olanlar, devenin ürküp kaçtığı gibi Allah’tan kaçanlardır. (bk. er-Râzî ve Ebussuud Efendi Tefsirleri, ed-Duhân Sûresi 3. ve 4. âyetlerin tefsiri; Hasan Basri Çantay, Kur’ân-ı Hakim ve Meâl-i Kerim, İstanbul 1959, III, 904, 905)
BERAT KANDİLİ İLE İLGİLİ HABERLER
Berat kandili faziletleri nelerdir?
Berat Kandili Nedir? İşte Berat Kandili Önemi ve Anlamı
Berat Kandili Duası Video ve Yazılı
Berat Kandili nasıl ihya edilir ve O Gece hangi ibadetler yapılır?
Resimli Berat Kandili Mesajları için tıklayın!
Berat Kandili Duası
Berat Kandili ile ilgili mesajlar
En güzel 2024 Berat Kandili mesajları
Özel Berat Kandili mesajları 2024
Berat Kandili namazı nasıl kılınır
Berat kandili önemi ve yapılması gerekenler
En Güzel Berat Kandili Mesajları 2024
Berat Kandili ile ilgili Hadisi Şerifler
Berat kandilinde beraatımı nasıl alırım