Robert Boyle, 25 Ocak 1627 yılında İrlanda’nın Waterford bölgesindeki Lismore Şehri’nde dünyaya gelmiş ünlü doğa filozofu, kimyager, fizikçi ve kâşif’tir.
Kimyada deneysel yöntemlerin öncülerinden olan İngiliz bilgin Robert Boyle bilimin ve bilimsel deneylerin büyük ilgi gördüğü bir çağda yaşadı. Bütün yaşamını çalışmaya ve bilimsel araştırmalara adayarak çok önemli buluşlar yaptı. Birçok bilim adamı sık sık Londra’da toplanır, bilim alanındaki yeni gelişmeleri ve buluşları tartışırlardı; Robert Boyle’un da katıldığı bu seçkin topluluk bugünkü Kraliyet Derneği’nin çekirdeğidir.
Cork kontunun oğlu olan Robert Boyle, sekiz yaşındayken İngiltere’deki Eton College’a gönderildi; üç yıl sonra da Fransız öğretmeniyle birlikte Avrupa gezisine çıktı. İtalya’da bulunduğu sıralar büyük bilim adamı Galileo’nun çalışmalarını inceleme fırsatı buldu.
Avrupa gezisinden sonra deneysel çalışmalarına başlayan Robert Boyle, yardımcısı Robert Hooke ile birlikte bir hava pompası geliştirdi. Bu pompa yardımıyla havanın özelliklerini inceleyerek solunum, yanma ye ses iletiminde havanın temel rol oynadığını kanıtladı. Yapıtlarından birinde, bir gazın hacmi ile uygulanan basınç arasındaki ters bağıntıyı açıkladı. “Boyle yasası” olarak bilinen bu bağlantıya göre sıcaklığın değişmemesi koşuluyla, bir gazın hacmi uygulanan basıncının artışıyla orantılı olarak azalır.
Robert Boyle, evrendeki bütün maddelerin toprak, hava, su ve ateş gibi dört temel öğenin değişik oranlarda birleşmesiyle oluştuğunu savunan Aristo’nun görüşlerine karşı çıkan ilk kimyacılardan biridir. Bunun yerine bütün maddelerin “birincil parçacıklardan” oluştuğunu öne sürerek çağdaş atom kuramlarına öncülük etmiştir. Robert Boyle, 31 Aralık 1691 yılında Londra’da öldü.