Kurban; Arapça kökenli bir kelime olup sözlük anlamı, mastar olarak “yaklaşmak”, isim olarak ise “yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelir. Yani Kurban, sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey anlamına gelir. Dini terim olarak Kurban; Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasını elde etmek için İbadet maksadıyla belirli bir vakitte, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne göre boğazlamak, ya da bu şekilde kesilen hayvana verilen isimdir. Buna “Udhiyye”, Hac da kesilen kurbana da “Hedy” denir.
Kurban Çeşitleri
İslam dininde kurban ibadeti, birçok çeşidiyle önemli bir yere sahiptir. Kurban denilince, genellikle kurban bayramında ibadet niyetiyle kesilen kurban akla gelmekteyse de, İslam dinindeki ibadetler arasında, yine Allah rızasını kazanmak için ibadet niyetiyle kesilen başka kurban çeşitleri de bulunmaktadır.
İslam’daki kurban çeşitleri başlıca şunlardır; Kurban Bayramında kesilen Udhiyye Kurbanı, Adak Kurbanı, Akika kurbanı, Hac yapan hacıların Harem bölgesinde kestiği Hedy Kurbanı, hacda yasakların ihlali halinde kesilmesi gereken ceza ve kefaret Kurbanı.
Kurbanın Hükmü
Mali ibadetlerden biri olan Kurban, İmam-i Azam Ebu Hanife”ye göre vaciptir. İmam Yusuf ve İmam Muhammed”e göre ve diğer mezhep imamlarına göre müekked sünnettir. Kurban kesmeyi Peygamber (sav) Efendimiz hayatında hiç terk etmemiştir. Kurban ibadeti, kitap, sünnet ve icma ile sabittir.
Kurban kesim vakti
Bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten ) sonra başlar. Hanefilere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğinani, el-Hidaye, IV, 72). Şafiilere göre ise 4. günü de kurban kesilebilir (Maverdi, el-Havi”l-Kebir, Daru”l-Fikr, Beyrut, ts. , XV, 284; İbn Rüşd, Bidayetü”l-Müctehid, Mısır, 1975, I, 436).
Kurban bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.
Kurban Kesme Yükümlülüğü
Bir kimsenin Kurban kesmekle yükümlü olması için dört şartı taşıması gerekmektedir. Bu özelliklere sahip olan kişi Allah”ın kendisine lütfetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir. Bunlar:
a) Müslüman olmak.
b) Akıllı ve buluğa ermiş olmak.
c) Hür olmak.
d) Mukim olmak, yani yolcu, misafir olmamak.
e) Belirli bir mali güce sahip olmak.
KURBAN İLE İLGİLİ HABERLER (YAZILAR)
Kurban kesim vakti ne zaman başlar ne zaman biter?
Kurban sünnet mi vacip mi?
Kurbanlık hayvanın yaşı kaç olmalı?
Udhiye Kurbanı ne demek?
Kurbanlık hayvanlar kaç kişi adına kesilir
Hangi hayvanlar kurbanlık olur?
Kurbanlık hayvanın dişisi mi erkeği mi daha faziletli
Kurbanlık hayvanda bulunması gereken özellikler
Hangi hayvanlardan kurbanlık olur ve kurbanlık’a engel olan kusurlar nelerdir
Kurbanlık olarak satın alınan hayvana, başkaları ortak edilebilir mi?
Kurbanlık Hayvanlarda aranan şartlar neledir
Kurbanlık Hayvanlar nelerdir?