Miraç; Arapça’da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarına gelir. Recep ayının 27. gecesine Miraç gecesi denir. Miraç kelime anlamı itibariyle göğe çıkma, yükselme anlamlarına gelir. Miraç bir yükseliştir, bütün süfli duygulardan, beşeri hislerden ter temiz bir kulluğa, en yüce mertebeye terakki ediştir. Resulullahın (a.s.m.) şahsında insanlığın önüne açılmış sınırsız bir terakki ufkudur.
Peygamber Efendimiz (sav)’in rûhu ve bedeniyle Burak isimli semavî bir binite binerek Cebrail ile birlikte Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya (Beytü’l-Makdis’e) kadar yapmış olduğu gece yolculuğuna -ki bu gece yolculuğuna İsra denilir-, oradan da bir mirâç’la (manevî asansörle) yedi kat göklere yükselip tâ Sidretü’l-Müntehâ’ya ulaşması, burada Cebrail’i arkada bırakıp Refref denilen manevi bir binitle Allah’ın huzuruna varıp O’nun Zât-ı Akdes’ini yakînen müşahede etmesi ve zaman-mekân üstü konuşması olaylarına Miraç denilir.
İsra ve Miraç olmak üzere iki aşamalı bu gökler ötesi yolculuk, peygamberliğin 12. yılında, hicretten 18 ay önce, mübarek üç ayların ilki olan Recep ayının 27. gecesinde gerçekleşmiştir.
2025 yılında ise Miraç Kandili 26 Ocak Pazar akşamını 27 Ocak Pazartesi gününe bağlayan geceye denk geliyor. Yani 26 Ocak 2025 Pazar günü Miraç Kandilini Allah’ın izni ile idrak edeceğiz.
Miraç kandilinde oruç tutmak çok faziletli bir nafile ibadettir. Bu oruç farz olmayıp sünnettir. Miraç kandilinde nafile oruca niyet edilebileceği gibi kazaya kalmış farz oruca da niyet edilip tutulabilir. Miraç Gecesinin Kadir gecesinden sonra en faziletli gecedir. Bu gecenin gündüzünde oruç tutmak Hak dostları tarafından müstehap olarak görülmüş, tutulursa Allah (c.c) tarafından mükafatlandırılacağı bildirilmiştir.
Kandil gecesi orucu ne zaman tutulur?
İslam’da gün Akşam namazı ile başlar ve bir sonraki günün akşam namazına kadar devam eder. Yani İslam’da gün, gece ile başlar ve gündüz ile devam eder. Gece gündüzden önce gelir.
Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece Teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede Teravih namazı kılınmamaktadır.
Cuma günü de perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Recebin ilk cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. Gecesi” bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.
Kandil gecesi akşam namazından başlar sabah namazına kadar devam eder. Geceden önceki ve sonraki gündüz de oruçlu olmak en güzelidir. Ancak tek gün oruç tutulacaksa geceden sonraki gün oruç tutulması daha faziletlidir.
Mesela Miraç Kandili salıyı çarşambaya bağlayan gece ise, salı günü ve çarşamba günleri oruç tutulabilir. Efdal olanı çarşamba günü tutmaktır.
Regaib Kandili Recep ayının ilk cuma gecesi olduğu için cuma günü oruç tutulabilir. Perşembe ve cuma günü olmak üzere 2 günü de oruçlu geçirebilir. Bu diğer cuma gününe denk gelen kandiller için de geçerlidir.
Kandil gecesi oruç niyeti
Kandil gecelerinde oruç tutmak çok faziletli bir nafile ibadettir. Bu oruç farz olmayıp sünnettir. Regaip kandilinde nafile oruca niyet edilebileceği gibi kazaya kalmış farz oruca da niyet edilip tutulabilir. Böylece hem kandil günü oruç tutma sevabı elde edilmiş olur, hem de borç olan kaza orucu ödenmiş olur. Ancak niyeti geceden kaza, yada nafile diye belirtmek gerekir. Kandili orucu tutacak kişi;
Niyet ettim Allah rızası için nafile orucu tutmaya”
yada (Regaip kandili orucu için)
“Niyet ettim Allah rızası için Recep ayının orucunu tutmaya” Şaban ayında isek (Miraç Kandili ve Berat Kandili orucu için)
“Niyet ettim Allah rızası için Şaban ayının orucunu tutmaya”
Eğer Ramazandan kazaları varsa;
“Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını tutmaya” şeklinde niyet edilir.
MİRAÇ KANDİLİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
Bütün kandil gecelerinde yapılabilecek ve yapılması gereken önemli bir takım afv ü mağfirete nail olma, ecr ü sevap kazanma, manevî terakki kaydetme, bela ve musibetlerden kurtulma ve rıza–i İlâhiye ulaşma vesileleri vardır ki, bunlardan bazıları şunlardır;
1. Kur`ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur`ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
2. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.
6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
8. Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
10. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.
15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.
17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
MİRAÇ KANDİLİ İLE İLGİLİ HABERLER
En Güzel Miraç Kandili Mesajları Sayfası İçin Tıklayın!
Miraç Kandili Duası Yazılı ve Video İçin Tıklayın!
Resimli Miraç Kandili Mesajları
En güzel Miraç Kandili sözleri 2025
En güzel 2025 Miraç kandili mesajları
Miraç Kandili Mesajları Resimli
Miraç kandili nedir ve Miraç kandili faziletleri nelerdir?
Miraç Kandili Nasıl Kutlanır? Miraç Kandili Nasıl İhya Edilir?
Miraç kandili nedir ve nasıl ihya edilir?
Ayetli Miraç Kandili mesajları
Miraç kandili ile ilgili ayetler ve hadisler kısa
Miraç Kandili namazı nasıl kılınır?