Boston, ABD’nin Massachusetts eyaletinin hem başkenti, hem de en büyük kentidir. 120 km²’lik bir alanı kaplayan Boston, ülkenin kuzeydoğu köşesinde 1630 yılında Massachusetts Koyu’nda kurulmuştur. Boston yüzölçümü 232,1 km², 2017 yılına göre nüfusu 685.094’dir.
“Özgürlüğün Beşiği” olarak da anılan Boston Şehri, ABD ulusunun ve kültürünün oluşumunda önemli bir rol oynamıştır. Amerikan Bağımsızlık Savaşı’na yol açan pek çok olay ve savaş Boston’da geçmiş, John F. Kennedy gibi birçok önemli devlet adamı bu kentte yetişmiştir.
Kentin çevresinde, bazıları denizden 75 metreye kadar yükselen, hafif eğimli alçak tepeler ve buzul birikintileri vardır. 60 katlı John Hancock Binası’nın tepesinden bakıldığında, limana uzanan ince uzun yarımadaları, tepeleri, ırmakları, adaları, köprüleri, kimi kıvrımlı, kimi dümdüz caddeleri, yüksek modern yapıları, dizi dizi eski tuğla evleri ve yeşil parklarıyla Boston, çok renkli ve karmaşık bir görüntü sergiler.
Bostonlular’ın Bağımsızlık Bildirgesi’ni ilk kez dinledikleri eski eyalet yönetim yeri; bağımsızlık öncesi görüşmelerin yapıldığı ve bu yüzden “Özgürlüğün Beşiği” diye bilinen Faneuil yapısı; Boston Çay Partisi’nin planlandığı ve sonradan alışveriş merkezi olarak yeniden düzenlenen Faneuil ve Quincy pazar yerleri Boston’un iş merkezindeki tarihsel yapılardan bazılarıdır.
Charles Irmağı kenti ikiye böler. Irmağın bir yakasında, Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün bulunduğu Cambridge yer alır.
Işıldayan altın kubbesiyle Massachusetts Eyalet Binası kentin ünlü parkı Boston Çayırı’nın yanındadır. Bunun gerisinde ise parke döşeli daracık sokakları, taş kaldırımları aydınlatan gaz lambaları, pencereleri demir parmaklıklı ve cumbalı tuğla evleriyle, 19. yüzyıldaki görünümü olduğu gibi korunan Beacon Hill bulunur.
Boston’a ilk yerleşenler İngiltere’den geldikleri için, 18. yüzyılda İngiliz kökenli olmayan göçmenler Bostonlular’ca benimsenmedi ve çeşitli göçmen grupları arasında, güç kazanma yarışı baş gösterdi.
19. yüzyılda Boston’a İrlanda’dan yeni bir göç oldu. İrlandalılar’ın başlıca besini olan patatese zarar veren bir bitki hastalığı nedeniyle aç kalan binlerce İrlandalı Yenidünya’ya göç etti. Boston ve New York kentleri ABD’nİn en önemli giriş kapılarıydı. Pek çok İrlandalı Boston’da ağır işlerde çalışmak ya da zengin ailelerin evlerinde hizmet görmek zorunda kaldı. 1855 yılında Boston’daki 50 bin İrlandalı kent nüfusunun yüzde 25’ini oluşturuyordu. Bunu başka göçler izledi.
Irmaklardan yeterli suyun sağlanabildiği elverişli bir yerleşim bölgesi oluşu ve göçmen işçilerin ucuz ücretlerle çalıştırılması yüzünden, Boston 19. yüzyılın başlarında bir sanayi merkezi durumuna geldi. Bu tarihlerde ayakkabı ve eldiven türünden deri giyim eşyaları ve dokuma Boston’un en önemli sanayi ürünlerini oluşturuyordu. Oysa 20. yüzyılın ortalarında, birçok deri eşya ve dokuma fabrikası ya kapandı ya da ucuz işgücüne ve hammaddeye daha yakın olabilmek için güneye taşındı. Gene de giyim sanayisi önemini korudu. Elektrikli araç gereç ve bilgisayar türünden yüksek teknoloji gerektiren ürünlerin yapımı önem kazandı. Kentteki öbür önemli sanayiler ise besin, basım-yayın, motorlu araç donanımı, makine ve ulaşım araçları üretimidir. Kentin ekonomisinde bankacılık ve sigortacılık da önemli bir yer tutar.
Doğu kıyısındaki konumu ve iyi ulaşım olanakları nedeniyle, Boston her zaman uluslararası bir ticaret merkezi olmuştur. Boston limanı dünyanın en elverişli doğal derin limanlarından biridir.
Bostın Şehri önemi
Boston günümüzde bir eğitim, sağlık, finans ve teknoloji merkezidir. M.İ.T., Harvard Üniversitesi, Tufts Üniversitesi, Massachusetts Üniversitesi, Northeastern Üniversitesi, Boston Koleji, Wellesley Koleji ve Boston Üniversitesi gibi dünyaca ünlü eğitim kurumları Boston ve civarında yer alırlar. Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi, Brigham ve Kadın Hastanesi, Massachusetts Genel Hastanesi, Boston Çocuk Hastanesi, Dana-Farber Kanser Enstitüsü ve Harvard Tıp Fakültesi bütün dünyadan hastaların tedavi amacıyla geldikleri ünlü tıp merkezleridir. Ayrıca şehir Fidelity Investments, Putnam Investments ve Wellington Management gibi dünyaca ünlü yatırım fonlarının merkezlerini barındırmaktadır.