Müteal; yüksek, yüce, ali, büyük, ulvî, ulu, aşkın, tecrübe ile elde edilen, ilim hududunu aşan gibi anlamlara gelir. İşte müteal kelimesi ile ilgili cümleler.
– Allahım! Sen ne müteâlsin.
– Müteâl, yani hayal ötesi mükemmellikte olan Cenâb-ı Hakk’ı şânına lâyık bir sûrette idrâk edebilmek ve yine O’na lâyık olduğu şekilde mükemmel bir kullukta bulunabilmek, beşer tâkatinin üzerindedir.
– Bir müslüman, bütün varlıkları yoktan var eden ve diğer varlıklara hayat veren, müteâl bir varlığı, yani idrâk ötesi mükemmellikteki Yaratıcıʼsını dâimâ hatırında tutar; O’nu kalben ve zihnen zikreder.
– Allâhʼın zâtî ve sübûtî sıfatlarını kavramak, Oʼnun müteâl, yani her türlü noksan sıfatlardan münezzeh, bütün kemâl sıfatlarla muttasıf ve idrâk ötesi mükemmellikte yegâne ilâh olduğuna inanmak ve yine Oʼnun insanlığa tebliğ ettiği hakîkatleri bulmak hususunda yetersiz kabul edilir.
– Allâh telâkkîsi, müteâl, yâni idrâk ötesi ve her türlü noksan sıfatlardan münezzeh ve mücerred bir mâhiyet arz eder.
– Kâinatta düşünebildiğimiz ne varsa, Cenâb-ı Hakk’ın zâtı ondan yücedir. Rabbimiz müteâldir, yani bizim O’nu tanıdığımızdan çok daha yüce ve beşer idrâkinin kavramaktan âciz kalacağı bir mükemmelliktedir.
– Hareket ve değişimin meydana gelmesi için hakîkî bir müessire ihtiyaç vardır. O da Hallâk-ı Müteâl olan Allah Teâlâ’dır.