İslam aleminde mübarek kabul edilen ve Recep, Şaban, Ramazan aylarını kapsayan “Üç Aylar’ın habercisi” Regaip kandili, 11 Ocak 2024 Perşembe günü idrak edilecek.
Müslümanlar için büyük öneme sahip Üç Aylar’dan, Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gecesi idrak edilen Regaip kandili, “rahmet ve mağfiret gecesi” kabul ediliyor.
Regaip, Arapça bir kelimedir ve ‘reğa-be’ kökünden gelir. “Reğa-be”, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. Recep’in ilk cuma gecesine Regaip gecesi denir. Bu geceye Regaip gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Regaip gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur’an-ı kerim okur, tesbih çeker, tövbe istiğfar eder. Perşembe günü oruç tutup, gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Recep ayında oruç tutmak faziletlidir.
Regaib ile ilgili ayet-i kerime ve hadis-i şerifler
“Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin. Fakat Allah’a ortak koşanlar sizinle nasıl topyekün savaşıyorlarsa, siz de onlarla topyekün savaşın. Bilin ki Allah, kendine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir.” (Tevbe, 9/36)
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Recep ayı girdiği zaman:
“Allahım Recep ve Şaban’ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan ayını bize mübarek eyle (Ramazan’a kavuştur)” diye dua etmişlerdir. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I/259)
Said İbn Cübeyr`den (r.a.) nakledildiğine göre: “Recep ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbn Abbas (r.a.)`yı dinledim şöyle demişti: “Rasulullah (s.a.v) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz; galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi (ki biz galiba hiç oruç) tutmayacak derdik. (Ebu Davud, Sünen, K. Savm 56)
“Allahü Teâlâ, Recep ayında oruç tutanları mağfiret eder.” [Gunye]
“Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Recep’in hepsini tutmuş gibi sevap verilir.” [Miftah-ül-cenne]
İbn-i Abbas (ra) : “Resulullah (sav) Recep ayında bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz O’nu hiç iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz O’nu hiç oruç tutmayacak zannederdik.” buyurmuştur. (Müslim)
RECEP AYININ ÖNEMİ
Recep ayı 3 ayların ilkidir. Recep ayı Hicrî ayların yedincisi ve Ramazan’dan iki ay öncesidir. Fazileti bakımından ayrı bir yeri vardır. Ayrıca, Kur’ân’da haram ayları olarak geçen dört aydan birisi olması, Müslüman kalplerdeki yerini bir kat daha artırmıştır. Ay içerisinde Regaip Kandili ve Miraç Kandilini barındırır.
Hadis- Şerif’te ‘’Receb-i Şerîf’in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur.’’ denilmektedir. Peygamberimiz, özellikle Regaip gecesi, Şaban’ın 15. gecesi (Beraat kandili), cuma geceleri, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri yapılan duaların geri çevrilmediğini belirtir.
İbn Abbas “Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık.” derdi. Hz. Aişe ‘’Peygamberimiz perşembe ve pazartesi günkü oruca önem verirdi. O şöyle buyururdu: “Bu iki günde ameller Yüce Rabbe iletilir. Ben de bu esnada oruçlu olmayı severim.” derdi. Ebu Davud’ta, hiç ara vermeden devamlı surette oruç tutan bir zata Peygamberimiz Aleyhissalatü Vesselamın bazı tavsiyelerden sonra şöyle buyurduğu rivayet edilir: “Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak, haram aylarda tut ve bırak, haram aylarda tut ve bırak. Resulullah ‘tut’ dedikçe, üç parmağını yumdu, ‘Bırak’ deyince de üç parmağını bıraktı.” Böylece Peygamberimizin o zata, “Üç gün tut, üç gün ara ver.” dediği anlaşılıyordu.
2024 yılı dini günler takvimi
Üç ayların başlangıcı – 12 Ocak Cuma
Regaip Kandili – 11 Ocak Perşembe
Miraç Kandili – 6 Şubat Salı
Berat Kandili – 24 Şubat
Ramazan Başlangıcı – 11 Mart Pazartesi
Kadir gecesi – 5 Nisan Cuma
Ramazan Bayramı Arifesi – 9 Nisan Salı
Ramazan Bayramı 1. Gün – 10 Nisan Çarşamba
Ramazan Bayramı 2. Gün – 11 Nisan Perşembe
Ramazan Bayramı 3. Gün – 12 Nisan Cuma
Kurban Bayramı Arifesi – 15 Haziran Cumartesi
Kurban Bayramı 1. Gün – 16 Haziran Pazar
Kurban Bayramı 2.Gün – 17 Haziran Pazartesi
Kurban Bayramı 3.Gün – 18 Haziran Salı
Kurban Bayramı 4. Gün – 19 Haziran Çarşamba
Hicri Yılbaşı – 7 Temmuz Pazar
Aşure günü – 16 Temmuz Salı
Mevlid Kandili – 14 Eylül Cumartesi