İşsizlik maaşı nedir, kimler alabilir ve işsizlik maaşı nasıl alınır? İşte işsizlik maaşı 2024‘te ne kadar, şartları, kaç ay ödeniyor ve gerekli şartlar nelerdir hakkında tüm detaylar.
İşsizlik maaşı, işsiz ve iş arayan vatandaşlarımızın bir süreliğine geçimlerini sağlamak amacıyla devlet tarafından İŞKUR aracılığı ile verilen ücrettir. Yani hizmet akdi ile bir işyerinde çalışmakta iken istek, yetenek, sağlık ve yeterliliği olmasına rağmen, herhangi bir kasıt unsuru bulunmaksızın işini kaybeden sigortalıların işlerini kaybetmeleri nedeniyle uğramış oldukları gelir kaybının bir süre ve belirli bir ölçüde karşılayan geçici destek işsizlik sigortası olarak adlandırılmaktadır.
2024 yılında yapılan asgari ücret zammının açıklanmasının ardından 2024 yılındaki işsizlik maaşı da belli oldu. 2023 işsizlik ödeneği taban tutarı 5.365 TL, tavan tutarı 10.731 TL olarak uygulanıyordu. Asgari ücret zammı sonrası bu rakamlar taban için 7.993 TL, tavan için 15.989 TL olarak uygulanacak. Bu rakamlardan damga vergisi kesintisi yapılacak. Asgari ücrete yeni bir zam yapılmadan da bu tutarlar değişmeyecek.
İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?
* Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
* Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,
* Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
* Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ÖDENİYOR?
İşsizlik maaşı için son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak primin ödenmiş olması ile işten ayrıldıktan önceki 120 gün içinde primin ödenmiş olması isteniyor. Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre; son 3 yıl içerisinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay süreyle işsizlik maaşı ödeniyor.
İşsizlik Ödeneğine Hak Kazananlara Sunulan Hizmetler
* İşsizlik Ödeneği
* Genel Sağlık Sigortası Primleri
* Yeni bir iş bulma
* Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi.