Louis Blériot 1 Temmuz 1872 yılında Fransa’nın kuzeyinde, Cambrai’de dünyaya gelmiş ünlü Fransız pilot, mucit ve mühendis’tir.
Louis Blériot havacılık tarihinin ilk büyük pilotlarından biridir. Manş Denizi’ni uçakla geçen ilk pilot olarak ün kazanmıştır. Cambrai’de doğan Blériot mühendislik öğrenimi gördü. Daha genç yaşta, o günlerde yeni gelişen havacılık bilimiyle ilgilenmeye başladı.
Louis Blériot 1900 yılında kanatları oynayabilen bir uçak maketi yaparak uçurmayı başardı. Bu başarıdan güç alarak, maketin normal uçak büyüklüğünde bir örneğini yaptı, ama ne yazık ki bu uçak havalanamadı. Blériot uçak yapma denemelerini sürdürdü. Birçok başarısız denemeden sonra, 1907 yılında tek kanatlı bir uçak yaparak, en uzunu 503 metre olan birçok kısa uçuş yaptı.
Blériot’nun bu yeni uçağı, birçok yönden, zamanının öbür uçaklarından yetkindi. Bu uçağın, dengesini sağlayan küçük kanatçıkları, amortisör takılı iki tekerlekli iniş takımı, bir de arka tekerleği vardı.
1907’den 1909 yılına kadar, her biri bir öncekinden daha gelişkin birçok uçak yapan ve bunlarla uçmayı deneyen Blériot bu uçaklara bir servet harcadı ve çoğu kez ölümden kıl payı kurtuldu. 1909 yılında öncekilerden daha iyi bir küçük uçak yaptı. Ağırlığı yalnızca 210 kg olan bu uçak üç silindirli, 25 beygir gücünde bir motorla donatılmıştı. Bu, pilotun uçağı sağa sola ya da aşağı yukarı yönlendirmeyi tek kaldıraçla yapabildiği ilk uçaktı. Bu kaldıraç çağdaş uçaklardaki manevra kolunun (levye) ilk örneğiydi.
1909 yılında Daily Mail gazetesi, Manş Denizi’ni uçarak geçecek ilk kişiye 1.000 dolarlık bir ödül vereceğini açıkladı. Fransız Comte de Lambert, Hubert Latham ve Louis Bleriot şanslarını denemeye karar verdiler. De Lambert’in uçağı deneme sırasında parçalandı. Latham’ın uçağının motoru Manş’ın ortasında bozuldu ve denizden bir Fransız savaş gemisince kurtarıldı.
Bleriot bundan kısa bir süre sonra, 25 Temmuz’da gün doğarken, Bleriot XI adlı tek kanatlı uçağıyla çok rüzgârlı bir havada Calais’den havalandı. Yanında ne haritası, ne de pusulası vardı. Uçak denizin ortasında yoğun sisle karşılaştı. Bir süre sonra motor ısınmaya başladı, ama tam o sırada yağan şiddetli yağmur motoru soğuttu ve sisi dağıttı. Sonunda Dover Kalesi’ni gören Bleriot alçalarak tam önünde yere indi. Şiddetli rüzgâr nedeniyle sert bir iniş yaptığı için iniş takımları ve pervane parçalandı, ama kendisine bir şey olmadı. Böylece Bleriot 39 kilometrelik bir uzaklığı 37 dakikada uçarak, Manş denizini uçakla geçen ilk kişi oldu.
1909’un sonlarında, Fransa’nın Reims kentinde düzenlenen ilk uluslararası havacılık toplantısına katıldı. Sonraki yıllarda bir uçak fabrikası kurdu ve yaptığı tek kanatlı yolcu uçağını Reims’te sergiledi.
Bleriot’nun fabrikası beş yıl boyunca, uçaklarının kırdığı rekorlar ve yarışlarda elde ettiği başarılarla büyük ün kazandı. 1914 yılında I. Dünya Savaşı başlayınca fabrika askeri uçak üretimine geçti. Bu uçakların en başarılılarından biri, savaşta üstünlük sağlayan Spad avcı uçağıydı.
Bleriot savaş uçaklarının başarısından çok, yolcu taşımacılığının geliştirilmesiyle ilgileniyordu. Amacı, çok motorlu uçaklarla okyanus ötesi ulaşımı gerçekleştirmekti. Yaşı ilerledikçe bozulan sağlığı havacılıkta etkin bir rol üstlenmesini engelledi ise de, uçak firmasıyla ilişkisini 1 Ağustos 1936 yılında Paris’te ölünceye kadar sürdürdü.