Alçı, yapılarda ve kalıp çıkarma işlerinde kullanılan toz şeklinde beyaz bir maddedir. Diğer bir ifade ile alçı, alçıtaşı veya kireçten üretilen; mimaride ve sanatta kullanılan, suyla karıştırıldığında macun kıvamını alan ve kuruduğunda sertleşen yapı malzemesidir. Tekrar belirtmek gerekirse alçı; yapılarda, kalıp çıkarma işleri için heykelcilikte ve dişçilikte kullanılan alçıtaşının pişirilip toz haline getirilmesinden elde edilen madde, suyla sertleşme özelliği gösteren bağlayıcıdır.
ALÇI ÇEŞİTLERİ
Paris alçısı: Saf kalsiyum sülfat hemi-hidrattır (CaSO41/2H2O). 5-15 dakika arasında sertleştiğinden yapı işlerinde kullanılamaz. Mimarlıkta, süsleme işlerinde ve kalıp almada kullanılır. Paris alçısının biraz daha az saf ve kaba taneli olanına stucco adı verilir.
Çimento alçısı: Paris alçısı gibi elde edilir ve bileşiminde % 15 oranında kil, kireç gibi yabancı maddeler içerir. Paris alçısına oranla daha geç katılaşır.
Kum ve öteki maddelerle karışma yeteneği iyidir, yapı işlerinde iç duvarlarda kullanılır. Çimento alçısı kumla karıştırıldığında (2-3 kısım kum) 1-2 saatte katılaşan bir karışım verir.
Döşeme alçısı: Alçıtaşının yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla elde edilen, uygulamada susuz kalsiyum sülfattır. Çok yavaş katılaşır. Katılaştığı zaman büyük bir dayanıklılık ve sertlik gösterir.
Keene ve parien çimentoları: Alçıtaşının çok yüksek sıcaklıkta kızdırılmasıyla elde edilen susuz kalsiyum sülfata potasyum sülfat ya da potasyum şapı gibi maddeler katılarak hazırlanmış özel çimentolardır.