Avrat var ev yapar, avrat var ev yıkar
* Öyle kadınlar vardır ki bir aileye düzen verir, mutluluk getirir; öyle kadınlar da vardır ki ailenin düzenini, mutluluğunu bozarlar.
* Kimi becerikli, iyi huylu kadınlar vardır ki, yoksulluk içinde bile olsa onlar eve bir çeki düzen verir; temiz tutar, evi yaşanacak hâle getirirler; içten, samimî davranışlarıyla yuvalarını mutlulukla doldururlar. Kimi kadınlar da vardır ki, huysuzlukları, beceriksizlikleri, kötü davranışlarıyla ailenin düzenini ve mutluluğunu bozarlar. Bolluk içinde bile olsalar, onların tertipsizlikleri, düzensizlikleri, beceriksizlikleri yüzünden ailede huzur kalmaz; onların bu tabiatları yüzünden aile kötüye gider, perişan olur ve sonunda yıkılır.
Bir ağaçta gül de biter, diken de
* Bir aileden iyi adam da çıkar, kötü adam da.
* Bir anne ve babanın çocuklarının hepsi aynı özellikleri taşımaz, çok iyi karakterli çocuk da, kötü karakterli bir çocukta aynı aileden çıkabilir.
Ak koyunun kara kuzusu da olur
* İyi bir ailenin çocuğu kötü de olabilir.
* Çok iyi sandığımız bir işin, girişimin veya tavrın kötü yanları da bulunabilir.
* Arkadaş, dost ve yakınlarımızın kimi kusurlu yanları da bulunabilir.
Bir ağaçtan okluk da çıkar, bokluk da
Bir aileden iyi adam da çıkar, kötü adam da.
Allah verince kimin oğlu, kimin kızı demez
* Allah dilerse hiç tanınmayan, yoksul bir aile çocuğunu da üne, zenginliğe kavuşturur.
* Şan, şöhret ve zenginliğe, sadece tanınmış ya da zengin bir ailenin çocuğu olmakla erişilmez. Allah dilerse hiç tanınmayan, yoksul bir aile çocuğunu da şöhrete, zenginliğe kavuşturur. Günümüzde örnekleri sıklıkla görülebilir.
Baş yarılır fes içinde kol kırılır yen içinde kalır
Aile içindeki, arkadaşlar arasındaki uyuşmazlıkları yabancılar duymamalıdır. Bunlar bir sır olarak saklanmalıdır. Bu gibi olayların başkalarına anlatılması bazı sakıncalar doğurabileceğinden gizli tutulmasında yarar vardır.
Aslını saklayan haramzadedir
* Kişi yoksul, görgüsüz bir aileden gelmekle değersiz olmaz, toplum içindeki yerini kendisi kazanır.
* Bir insan çarpık bir ailenin üyesi olabilir; yoksul, eğitim görmemiş kaba bir aileden gelebilir. Bu durumunu birilerinden saklamak ve onlara karşı bir utanç kaynağı olarak görmek son derece yanlıştır. Çünkü insan, böyle bir aileden gelmekle değersiz olamaz. Kendisini değerli ya da değersiz kılmak kendi elindedir. Böyle bir tavrı da ancak zayıf karakterli insanlar gösterebilir ya da bu tavır ancak piçlere yaraşır.