Albino ya da albinizm; insan ve hayvanlarda, kalıtımla geçen ve saç, cilt, göz gibi organlarda ortaya çıkan boya (pigment) eksikliği demektir. Albino ya da albinizm, soydan geçen bir metabolizma hastalığıdır. Bu hastalığı taşıyanlara albinizm ya da albino denir. Binlerce insanı ya da hayvanı etkileyen genetik bir bozukluk olan albinoluk renklenmeyi sağlayan melanin pigmenti yokluğu ya da azlığından kaynaklanır.
Bölgesel albinismus, vücudun yalnızca bazı bölgelerinde görülür. Tam albinozlarda cilt ve saç beyaz, gözdeki iris tabakası kırmızıdır. İyi göremezler ve ışığa karşı oldukça duyarlıdırlar. Kalıtımla geçen albinismusun dışında, cilt hastalıkları ve zehirlenmeler sonunda ortaya çıkan pigment kaybı da vardır. Tedavisi yoktur ama bu durum, albinoların gerekli önlemleri aldıktan sonra diğer insanlar gibi normal bir hayat sürmelerine engel değildir. Çok sık rastlanan bir durum değildir. Albinizm sadece insanlarda görülmez, hayvanlar ve hatta bitkiler dahi albinizimli olabilir.
Albinizm, genetik bir kusur nedeniyle vücudun melanin üretip dağıtamamasının sonucudur. Melanin, vücutta saç, kıl, cilt ve gözün irisine renk veren doğal bir maddedir. Tamamen anne babadan miras kalarak oluşur ve doğuştan gelir. Dış ve çevresel etmenlerin bir etkisi yoktur. Genelde sadece dış görünüşü etkileyen bir durum gibi görünse de aslında görme bozukluğu veya azlığı ile birlikte gelişir. Hastalık geni vücut kromozomlarında çekinik olarak taşınır. Hastalığın çocuklarda görülme ihtimali de anne ve babadaki gen özelliklerine göre değişir.