İçerisinde ve anlamında nasip ve kısmet kelimesi geçen atasözleri nelerdir? Kısmet ile ilgili atasözleri ve nasip ile ilgili atasözleri açıklamaları ile birlikte bu sayfada derledik. İşte nasip ve kısmet ile ilgili atasözleri ve anlamları.
Kısmetinde ne varsa kaşığına o çıkar
* Kişi ne kadar çalışırsa çalışsın, çabalarsa çabalasın alın yazısındaki şeye ulaşır. Yüce Allah, ona ne nasip etmişse ancak ona kavuşur; bu az da olur, çok da.
* İnsan herşeyi elde etmek için çalışır, çabalar. Fakat Allah kuluna neyi kısmet etmişse ancak onu verir.
Her kaşığın kısmeti bir olmaz
* Her insanın talihi, kaderi bir değildir. Bu bakımdan kazançlarının farklı olması da doğaldır. Bir işte kişiler aynı çabayı gösterseler, aynı emeği verseler de biri diğerinden daha az kazanır. Çünkü kısmeti o kadardır.
* Herkesin talihi, kazancı bir değildir. Aynı çabayı göstermelerine karşın kimisi daha çok,kimisi daha az kazanır.
Balı parmağı uzun olan değil, kısmeti olan yer
* Bir insanın nasibi ne ise farklı yollardan onu elde eder, kısmette olmayan bir şey için ne kadar uğraşılsa da ona ulaşılamaz.
* Bir işi her zaman isteyen değil, bazen de umulmadık bir kimse elde eder.
* Bir işi her ne kadar çok istesek de kısmet olup olmaması önemlidir. İnancımız gereği kısmet olmayan şeyleri elde edemeyiz. Divan edebiyatı şairlerinden Baki şeyhülislam olmayı çok istemiş fakat olamadan ölmüştür. Onun yerine Ebusuud Efendi olmuştur. Kısmet onunmuş. Bal burada da istenilen iş olarak gösterilmiştir. Parmağı uzun olansa işi isteyene benzetilmiştir.
Misafir kısmeti ile gelir
* Geleneklerimiz ve dinimiz olan İslâm, yoldan gelene, yolcuya, konuğa gerekli ilgiyi göstermeyi ve ikramda bulunmayı emreder. Bu bakımdan evimizi konuğa açmalı, onu başımıza gelmiş bir külfet gibi görmemeliyiz. Eğer dinimizin buyurduğu gibi davranırsak misafiri ağırlamakta güçlük çekmeyiz, evimize bereket dolar. Çünkü ikram edene, sakınmadan verene, Yüce Allah misliyle verir. Dolayısıyla misafir kısmetini de getirmiş olur.
* Ev sahibi misafiri yük saymamalıdır. Müsafirin geldiği evde ya yiyecek bulunur yada beklenmedik bir yerden o sırada yiyecek gelir. Her insan kendine ait rızkı yiyeceğinden, misafirde kendi rızkını getirir: Yediğine bereket gelir yada yapacağı dua ile birkaç katının ev sahibine gelmesini sağlar.
Allah kulunu kısmeti ile yaratır
* Her insan dünyaya rızkı ile gelir. Allah, onu mutlaka bir geçim yoluna ulaştırır; bu yol zor ya da kolay olabilir. Yeter ki insanlar birbirinin rızkına el uzatmasınlar.
* Dünyaya gelen her canlı için potansiyel olarak rızık yaratılmıştır. Varlık sahnesine çıkan her canlı, kendisi için takdir edilen rızkı yer.
* Bu dünyada herkesin dar ya da geniş bir geçim yolu vardır.
Baykuşun kısmeti ayağına gelir
Allah hiçbir canlıyı aç bırakmaz, kımıldamadan duran baykuşun rızkını bile önüne koyar.
Kısmet gökten zembille inmez
* Çalışmayanın kısmeti olmaz.
* Kısmet kendiliğinden gelmez, çalışmakla elde edilir. Çalışmayanın, emek vermeyenin kısmeti olmaz. Tembellik eden kişileri insanlar da, Allah da sevmez.
Kısmet ise gelir Hint’ten Yemen’den, kısmet değilse ne gelir elden
Yüce Allah, insana bir şeyi kısmet ettiyse, o kısmet gelir, o insanı bulur. Kısmet edilmediyse ne yapılırsa yapılsın boşunadır.
Kısmetsiz köpek, sabaha karşı uyuyakalır
* Allah kendisine kısmet vermemiş olan yaratık, yararlanılacak şeyi elde etmek kolaylaştığı zaman, başka bir işle uğraştığı için bundan yoksun kalır.
* Kısmetsiz biri, o kısmeti en kolay elde edilebilecek bir duruma gelse bile herhangi bir nedenle onu elde edemez.
Kısmetten fazlası olmaz
Kişi ne kadar çabalarsa çabalasın alın yazısındaki şeye ulaşır.
Misafir on kısmetle gelir, birini yer dokuzunu bırakır
* Allah, misafirin yediğinden kat kat fazlasını, misafir ağırlıyor diye ev sahibine verir.
* İnanışa göre Allah, konuğu kısmetiyle gönderir. Allah, konuk ağırlıyor diye ev sahibine konuğun yediğinden kat kat fazlasını verir. Bu bakımdan konuk, ev sahibine yük olmaz.
Gelin bindi deveye, gör kısmeti nereye
Bir gelin baba evinden alınıp damadın evine götürülmek üzere deveye bindirilir. Ancak gelin oraya ulaşacak ve evlenme gerçekleşecek mi? Yolculuk sırasında ölüm , gelini başkasının kaçırması gibi engeller ortaya çıkabilir. Oldubitti sandığımız her şey bu durumdadır. Kesin sonuca ulaşmadan hiçbir şeye gerçekleşti gözüyle bakılmamalıdır.
Gelini ata bindirmişler ya nasip demiş
* Kesin sonuç alınmadan, hiçbir işe oldu bitti gözüyle bakılmamalıdır. Her an umulmadık engeller işin gerçekleşmesini engelleyebilir.
* Kesin sonuç alınmadan hiçbir işe oldu bitti gözüyle bakılmamalıdır. Amaçlarımızın gerçekleşmesi için bütün durumlar hazır gibi görünse de kesin amaca ulaşmadan, amaca ulaştık dememeliyiz. Çünkü umulmadık engeller karşımıza çıkabilir. Bizi amaca ulaşmaktan alıkoyabilir. Koca evine gitmek üzere ata binmiş gelinin, eve varana kadar başına çok şeyler gelebileceğini, onu eve ulaştırmayacak engellerle karşılaşabileceğini hesapladığı gibi, bizler de kesin sonuç almadan işlerimizi oldu bitti diye düşünmemeliyiz. Yoksa beklenmedik durumlar nedeniyle gerçekleşmediğinde zor durumlarda kalabiliriz.
Kuşa süt nasip olsa anasından olurdu
* Yaradılışı bir şeyden yararlanmasına elverişli olmayan kişi ne kadar çabalasa o şeyden yararlanamaz.
* İşi en yakınından sağlayamadığı faydayı başkasından hiç sağlayamaz.